ferreira2

Faksimil Infox.ru

InrikesUtrikes

”Svensk minister blev överlycklig av rysk gästvänlighet” – Mikael Damberg (S) i Ryssland

Publicerad 7/6/2018
Annons

Igår kunde Samhällsnytt avslöja att det spenderades minst 100 tusen skattekronor på Mikael Dambergs besök till Ryssland. Idag kan vi berätta att besöket bevakades av ryska medier – nämligen av en rysk statlig nyhetsbyrå RIA ”Novosti” som var inbokad för en intervju med Damberg.

Under intervjun berömde Damberg Ryssland och sade bland annat att han är ”överlycklig av rysk gästvänlighet”. I motsats till den svenska regeringens kritik mot Ryssland sade Damberg inte någonting om det under intervjun. Tvärtom, berömde han hur väl matcherna var organiserade.

Nyheten kablades ut på RIA Novosti med rubriken ”Svensk minister blev överlycklig av rysk gästvänlighet på VM-2018”. Artikeln publicerades av flera stora medier i Ryssland – inklusive propagandasajten VZ.ru.

När Samhällsnytt når Sveriges ambassadör i Ryssland Peter Ericson som var med under besöket, bekräftar han att intervjun ägt rum:

– Det handlade om fotboll och om hur han tror det skulle gå för svenska landslaget.

Han bekräftar även att han känner till vilket genomslag Dambergs intervju har gett i Ryssland, när Samhällsnytt nämner det:

– Ja, det står ”v vostorge” på ryska (i överförtjusning – anm.). Jag kan inte säga att jag hörde just det ordet, men jag har inte hört hela intervjun.

LÄS MER: Näringsministern åkte till VM för 100 tusen skattekronor: ”Jag älskar fotboll”

I oktober 2017 utsattes två riksdagsledamöter från SD Markus Wiechel och Martin Kinnunen för hård kritik i Sverige efter ett besök till Syrien. Där blev de bland annat intervjuade av syriska statsmedier – något som väckte ont blod både hos Socialdemokraternas Anders Ygeman och UD.

Anders Ygeman sade då att detta var det yttersta beviset på Sverigedemokraternas ”kopplingar till Ryssland”. Samtidigt uttalade UD:s kabinettsekreterare Annika Söder att riksdagsledamöterna ”riskerade att utnyttjas i propagandasyfte”. Ämnet tillägnades flera inslag och en debatt i SVT:s Aktuellt.

Mot bakgrund av detta ställer vi en fråga till ambassadören Ericson:

Hur rimligt är det att ett svenskt statsråd kommer till Ryssland och låter sig utnyttjas av den statliga propagandan – särskilt efter regeringens bojkott av VM i Ryssland? Är inte det konstigt?

– Jag kommer inte komma in på bedömningen om det är konstigt eller inte. Men det fungerar inte att inte ta frågor från statliga kanaler.

Samtidigt vill ambassadören inte uttala sig om fallet med SD:s ledamöters besök till Syrien. Under dagen har vi varit i kontakt med Dambergs pressekreterare Daniel Ferreira som har undvikit våra frågor. Efter flera telefonsamtal till honom fick vi följande sms:

”Sitter lite illa till. Skicka gärna sms. 🙂 ”

När vi ställer våra frågor via sms får vi ett nytt påbud – att mejla dem istället. När vi har mejlat frågorna får vi följande autosvar:

De frågor som vi försökte att få ett svar på följer nedan:

Dambergs uttalanden till RIA Novosti under besöket står i bjärt kontrast mot svenska regeringens kritik mot Ryssland. Hade han mandat från svenska regeringen till att uttala sig på det här sättet?

Hur ser ni på att Mikael Damberg lät sig utnyttjas av rysk propaganda?

Varför har inte Mikael Damberg tagit upp situationen med mänskliga rättigheter i Ryssland under intervjun?

I oktober förra året reste två riksdagsledamöter från SD till Syrien. Besöket blev hårt kritiserat i Sverige – inte minst av regeringen – just för att de lät sig utnyttjas i propagandasyfte. Det restes krav på att SD inte ska resa utomlands och bedriva utrikespolitik. Anser du att Mikael Damberg bör stoppas från utlandsbesök framgent?

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons