Övriga Nordens åtgärder som vidtagits på grund av Sveriges avvikande strategi för att hantera coronaviruset menar Anna Hallberg (S), minister med ansvar för nordiska frågor, utgör en kris som riskerar äventyra det nordiska samarbetet.
Sveriges vidöppna gränser ledde först till att Danmark införde gränskontroller för att slippa att den till Sverige importerade kriminaliteten exporteras över Öresundsbron. Sedermera är det den svenska coronastrategin som fått övriga Norden att stänga dörren till Sverige och svenskarna.
LÄS ÄVEN: Danmark inför gränskontroll mot Sverige – vill stoppa våldsexporten
Enligt Anna Hallberg har situationen inneburit en rejäl törn för det nordiska samarbetet och den riskerar leda till motsättningar ländernas befolkningar emellan.
– Vi har tagit den stabila plattform vi har i Norden för givet, och sedan plötsligt står det militärer vid gränsen mot Norge. Det är oerhört dramatiskt. Vi har jobbat för att gränserna inte ska kännas i vardagen och nu är det så tydliga gränser att man blir väldigt bekymrad, säger Anna Hallberg till TT.
LÄS ÄVEN: Svenska ministrar i hemligt tal till utländska ambassadörer ska rädda Sverigebilden
Gränskontrollerna riskerar även sätta sår och spår framöver, menar hon.
“Mer nationalistisk hållning”
Johan Strang, Nordenforskare på Helsingfors universitet, pekar ut migrantkrisen 2015 som en vändpunkt då Sveriges grannländer började ta till åtgärder som gränskontroller. Detta menar han pekar på “en mer nationalistisk hållning”.
LÄS ÄVEN: Den nya Sverigebilden efter coronaviruset: ’Pariastat’
Den nordiska passunionen bildades på 1950-talet och har fungerat utan problem fram till 2015. I fjol presenterade de nordiska statsministrarna en gemensam vision för det nordiska samarbetet som går ut på att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region till år 2030.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.