Från och med höstterminen 2025 kommer Sveriges gymnasieelever att få lära sig om totalförsvaret och Nato då detta kommer att ingå i ämnet samhällskunskap.
Regeringen vill att svenska elever ska lära sig om Sveriges totalförsvar, folkrätten, utrikes- och säkerhetspolitikens roll för mellanstatliga förbindelser samt Nato. Samtidigt revideras regleringar för skolans roll i händelse av kris, krigsfara eller krig.
LÄS ÄVEN: MSB i propagandaoffensiv – ska lära svenskarna älska Nato
– Vi har nu ett förändrat säkerhetsläge, och med anledning av detta och Sveriges inträde i Nato är det viktigt att svenska elever har kunskaper om totalförsvarsfrågor och Nato, säger skolminister Lotta Edholm (L).
I den pågående läroplansutredningens uppdrag ingår att ta ställning till om kunskap om totalförsvaret och Nato även bör ingå i läroplanen för grundskolan.
Skulle Sverige hamna i en kris i fredstid eller om det skulle uppstå krigsfara eller krig har skolan och förskolan en viktig roll, menar regeringen, och målet är att verksamheterna i ett sådant läge så långt som möjligt ska fungera som vanligt.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Modernisera skolans roll
Parallellt pågår också en utredning inom Utbildningsdepartementet som ska modernisera och komplettera reglerna för skolväsendet vid extraordinära händelser i fredstid, krigsfara eller krig.
– Flera författningar och regleringar som rör skolans roll i händelse av kris, krigsfara eller krig är inte helt anpassade till hur skolväsendet är organiserat i dag. Bland annat omfattas inte fristående skolor och förskolor av de här bestämmelserna, säger Lotta Edholm.
LÄS ÄVEN: Svenska folket stödjer Nato… men vet inte vad det är