el
Ekonomi

Svenska elnäten måste upprustas – krävs 670 miljarder

Publicerad 3/13/2022
Annons

Fram till år 2045 kommer investeringsbehovet för de svenska elnäten vara omkring 670 miljarder kronor. Det är 170 miljarder mer än vad prognoser tidigare visat.

En ny analys från Sweco, som utförts på uppdrag av elbolaget Ellevio, visar att det krävs väldigt mycket mer pengar till underhållningen av de svenska elnäten än man trott.

Den nya analysen omfattar investeringsbehovet för det svenska elnätet – transmissions-, region- och lokalnät inräknat – fram till 2045. Man har utgått från Energiföretagens scenarioanalys där energiaförbrukningen väntas öka från dagens nivå på 145 TWh till 310 TWh år 2045.

LÄS ÄVEN: Elpriset rusar igen

Oklart hur det ska finansieras

Branschaktörer efterlyser nu en utredning för att komma underfund med hur investeringarna ska finansieras.

– Hela kostnaden för dessa investeringar kan inte läggas på kunderna, sade Ellevios vd Johan Lindehag den 10 mars när analysen presenterades.

Vidare anser Lindehag att ett ansvar vilar på Sveriges styrande politiker.

– Staten har tidigare tagit på sig ledartröjan vid stora tekniksprång, exempelvis vid utbyggnaden av bredband i landet. Då pekade de ut färdriktningen och såg till att det fanns ekonomiska förutsättningar för olika aktörer för att genomföra omställningen. Vi behöver se något liknande nu, säger han.

LÄS ÄVEN:Rusande gaspriser gör elen ännu dyrare

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons