Inför Sveriges EM-premiär mot Spanien på måndagen var det många i sociala medier som undrade om herrlandslaget skulle följa efter andra nationer som knäböjt för BLM innan avspark. Men svenska herrlandslaget valde att nonchalera vänsteraktivismen.

Fenomenet med att knäböja fick stor uppmärksamhet efter att NFL-stjärnan Colin Kaepernick år 2016 knäböjde under den amerikanska nationalsången för att protestera mot rasismen och polisvåldet.

LÄS ÄVEN: Kvinnlig polis knäböjer inför ”Black Lives Matter”: ”Vit tystnad är våld”

Fenomenet har sedan vunnit mark under BLM-demonstrationerna runt om i världen efter att den livsstilskriminelle George Floyd berövats livet när han greps i Minneapolis i slutet av maj förra året.

I det pågående Europeiska mästerskapet i fotboll har flera landslag, däribland England, Belgien och Nederländerna, hittills ägnat sig åt att knäböja innan matchstart. Detta till åskådarnas burop. Nedan följer Belgiens knäböjning i samband med premiärmatchen mot Ryssland i Sankt Petersburg.

Damlandslaget knäböjde

Förra året gick svenska damlandslaget ned på knä innan matchstart strax innan matchstart i EM-kval matchen mot Ungern. Damlandslaget kallade det hela för en tyst protest mot rasism.

– Vi är ett landslag som har de värderingarna och vill stå bakom en sådan stor sak som är otroligt viktig. Alla människor ska behandlas lika, och det vill vi vara tydliga med som landslag. Det är viktigt för oss, sa lagkapten Caroline Seger.

LÄS ÄVEN: Damlandslaget i fotboll vill ’knäböja mot rasism’