Swedish Hockey League (SHL) anordnar sin egen pridevecka mellan 20-26 februari. Syftet är att genomföra ett strukturellt arbete avseende HBTQ+-frågor. En åtgärd är att utbilda de hockeylag som är anslutna till ligan om sexuella minoriteter.

Ligan inledde arbete redan under 2019. Sedan dess har man anordnat SHL Pride Week som varar hela veckan och belyser HBTQ+-frågor från olika perspektiv. Bland annat arrangerar man hockeymatcher med pridetema. SHL:s vd Jenny Silverstrand kommenterar och resonerar att om man får negativ kritik är det inte ett tecken på att man gör något fel utan tvärtom ett kvitto på att man gör rätt:

Det är positivt då våra följare ofta uttrycker vikten av att SHL arbetar med samhällsfrågor. Men vi ser också en del negativa kommentarer kopplat till veckan vilket stärker vikten av att vi genomför den.

Hård kritik har infunnit sig från flera håll. Reaktionerna från framför allt supportrar har många gånger inte varit positiva. Förbundet har valt att censurera kritiken genom att stänga av kommentarsfält på sociala medier då man anser att de negativa kommentarerna varit för många. SHL menar att man bemöter reaktionerna genom att införa riktade utbildningsinsatser på exempelvis hockeygymnasier. Utbildningar som nu ska gå längre ner i åldrarna.

LÄS ÄVEN: SVT kritiseras för dokumentär om 12-åring som vill bli dragqueen

Förbundet kommenterar vidare att de känner till synpunkterna på att idrott och politik inte hör ihop, vilket ofta ligger till grund för kritiken mot den sexualpolitiska satsningen. Deras svar är emellertid att de inte ser mänskliga rättigheter som politik och att kritiken därför inte berör dem och deras verksamhet.