Svenska kronan rasar och kanske snaran står kring din hals

Delningar

➤ DEBATT Finansminister Magdalena Andersson är känd för att uttala att svensk ekonomi går som en Tesla och den 21:e juni sa hon: ”Vi har en fortsatt god utveckling av svensk ekonomi. Vi har en stabil tillväxt som går in i ett mer normalt läge, precis som vi förutspått”. Samtidigt i Veckans Affärer den 23:e maj tillkännagavs att den svenska valutan nått sin näst lägsta nivå på 108 år, vilket betecknas som en ”sällan skådad slakt av den svenska valutan”.

Det finns en metafor som har myntats på området och den handlar om koleldarna på Titanic. Trots isberg beordrar kaptenen mer kol till pannrummet! Vi vet alla hur den historien slutade. Sveriges regering väljer Riksbankens ledamöter och de är ansvariga inför regeringen och måste lämna regelbundna rapporter. Svensk riksbank är regeringens koleldare.

Riksbankens urholkning av det svenska kronvärdet
Riksbankens direktiv är att vi ska ha 2 % inflation per år på svenska kronans värde. Med inflation avses vanligtvis att penningvärdet minskar. En effekt av inflation är att den allmänna prisnivån stiger, varför inflation ofta mäts med ”konsumentprisindex”. Ett viktigt verktyg för Riksbanken för att upprätthålla en viss inflation är helt enkelt att se till att styra utbudet på pengar. Riksbanken uppnår för närvarande 2 % årlig inflation genom att ställa den s.k. ”reporäntan” på -0,50 %. Bankernas utlåningsräntor följer reporäntan.

Svenska kronans värde har halverats sedan mitten av 1970 talet
Kan företag och konsumenter låna pengar billigt, så ökar konsumtionen i landet och det stärker svensk ekonomi på ytan – men med inflation så sänker vi alltså svenska kronans värde i förhållande till resten av världens valutor. Detta har varit svenska regeringars kortsiktiga politik under många decennier för att maximera effekten under mandatperioden. Jämfört med andra europeiska valutor har den svenska kronans värde halverats sedan mitten på 1970-talet. De som reste ut i Europa då och gör om samma resa i dag kan mycket väl se detta. Då – i mitten av 70-talet – var allt billigt i hela Europa.

Under år 2018 har den svenska kronan hamnat i bottenligan
”Efter raset tillhör den turkiska liran den absoluta botten av årets sämst presterande valutor mot den starka amerikanska dollarn. Men även den svenska kronan hör numera till bottenskiktet tillsammans med bland annat Argentinas peso och Sydafrikas rand.”, skriver Dagens Industri:s journalist Felicia Åkerman.

 

VALUTA NEDGÅNG
Venezuelansk bolivar -100 procent
Turkisk lira -41,44 procent
Argentinsk peso -37,03 procent
Angolansk kwanza -35,64 procent
Brasiliansk real -15,53 procent
Rysk rubel -14,88 procent
Swaziländsk liangeni -11,6 procent
Namibisk dollar -11,6 procent
Lesothisk loti -11,6 procent
Sydafrikansk rand -11,6 procent
Pakistansk rupi -10,88 procent
Svensk krona -10,47 procent
Tunisisk dinar -10,03 procent
Ungersk forint -9,24 procent
Polsk zloty -8,34 procent

 

Varför rasar den svenska kronan?
Det anförs diverse fikonspråk från banker, Riksbanken och andra bedömare på detta område. Svaret på frågan står dock enklast att finna i en av nationalekonomins mest respekterade doktriner på området uttryckt i verket ”Vad har staten gjort med våra pengar?”, skriven av Murray N. Rothbard år 1963 och utgiven av Mises institutet (Ludwig von Mises är en av världens mest respekterade nationalekonomer, född 1881 i Österrike och avliden 1973 i New York).

Rothbard säger att staten ser till att skapa nya pengar genom inflation och att inflation är ett kraftfullt och subtilt sätt för staten att tillägna sig allmänhetens resurser på, en smärtfri och ännu farligare form av beskattning. Inflationen kan som tur är inte fortgå för evigt för till slut upptäcker folk den här sortens beskattning; de upptäcker att deras pengar kontinuerligt tappar köpkraft.

Han fortsätter: ”Staten är inflationistisk till sin natur, eftersom inflation är ett frestande medel för staten och dess favoriserade grupper att tillskansa sig intäkter med. Det långsamma men stadiga övertagandet av de monetära tyglarna har sedan använts för att (a) inflatera ekonomin i en takt satt av staten; och (b) för att uppnå socialistisk styrning av hela ekonomin.

Det blir dyrt för dig och snart kanske snaran står kring din hals
Det tickar. I juli handlades den amerikanska dollarn för en svensk på 8,75 kr, i måndags stod den på 9,15 kr. Ytterligare tapp är sannolikt att vänta enligt storbanken Nordea. Nordeas analytiker skriver följande: ”Orsakerna inkluderar en mjuk riksbank, en cyklisk inbromsning, potentialen för förnyad bostadsoro och mindre potential för en politisk riskpremie”.

Vi ska i denna artikel inte gå in på alla varningar både från internationellt och nationellt håll om att Sverige kan närma sig en ny bostadskris, vars bubbla skapas av Riksbankens billiga utlåningsränta.

Men, det ska dock uppmanas till den som lånar pengar billigt från svenska banker att komma ihåg vad romarna lärde om politik: ”bröd och skådespel åt folket, så håller de sig nöjda”. Detta är en tidlös strategi, som regeringens högra hand Riksbanken använder för att trycka in kol i maskinrummet så att vi kan gå fort och du glädjas.

Fundera ett par gånger till, innan du sväljer betet att ”det går bra för svensk ekonomi”. I sommar hade vi också rekord i antalet konkurser, det högsta som uppmätts på 20 år.

John Knutsson
Jur. kand./LL.M. Lawyer, Juristfirma Proximus/Law firm Proximus
Webbsida: www.juristfirmaproximus.se

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

325 KOMMENTARER

 1. Man måste hysa misstankar om en dold och av medierna mörkad spekulation mot kronan, svårt att finna någon annan förklaring. Krafter som vill att ”sverige” ska ta emot ännu fler invandrare kan ligga bakom.

  • Ja en viss Herr Soros har ju spekulerat sönder den svenska valutan förut, så varför skulle han inte kunna göra det igen kan man ju undra…

  • Medierna har bevisligen visat på samma mörkande gällande invandringen och när så SD visat upp allt detta, så har ju medierna i ren och skär ondska i det närmaste krävt att SD skall oskadliggöras. Så medierna lär väl bli lika onda på SD om de avslöjar försnillandet av den svenska kronans värde.

 2. Folket ser inte stupet John. Det har fullt med att ”staring into the void” och dansa efter dårarnas och gycklarnas locktoner. Vad sjukt vår västerländska värld och mitt land Sverige har blivit. Jag tror inte vi överlever det här.

 3. BNP per capita varför har vi slutat mäta så??

  Jo för att invandringen inte är lönsam..

  BNP ökar men inte om du ser per person.. då antalet personer ökat massor mer än vad BNP har gjort det..

  Vi har inte råd med fler outbildade invandrare..

  • Ja enligt svetsloppan är det ju bara ingenjörer och läkare som kommer till landet……………………………………

    • Nä då får vi tala om det för dom. Sen är det bara att börja och ”operera” och ”konstruera” . Svårare än så är det inte att få bort bristen på läkare och ingenjörer…………….

  • Och ändå är den försämrade ekonomin nästan oväsentlig jämfört med det kulturella och sociala förfallet som islamiseringen medför.

  • Och vem som ska resa sig mot och dö för det? Svenskar eller någon annan ,någon bättre än arma svenska krakar?! :-))

 4. Jag kan ge en enklare förklaring. Svenska ekonomiska och politiska eliten är sedan ett par decennier orienterad på stölder ur det allmänna (massinvandring är ett sätt att utföra stöderna). Stölderna resulterar i ett överföde av kronor hos eliten, skapade bl.a. genom inlåning internationellt, som till stor del används för valutainköp som i sin tur förs ur landet.
  Inflationen dämpas genom att överflödet av kronor låses in i bostäder vilkas pris har körts i höjden av banker med stor hjälp från politiker.

  Hur länge kan detta dröja?

 5. Det är väl åter dags för George Soros och dem, att därmed få sin spekulation mot den svenska kronan så att miljarder och åter miljarder av svenska folkets pengar så hamnar i deras fickor. Och som tack för det så fick politiker som Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt välbetalda jobb hos ”dem”.

 6. Vilken nivåskillnad på detta alster och det dravel (i bästa fall; i värsta fall neocon-propaganda) som John Gustafsson alltid levererade.

 7. Löfven och det socialdemokratiska partiet, har en stor del i att den svenska kronan befinner sig i fritt fall. Att bättra på de stora utgifterna med allt fler invandrare på bidrag och alla utanförskapsområden, är anledningen till att utlandet tappar förtroendet för Sverige.

  • Visst är det så. Omvärlden ruskar på huvudet åt oss. Löven har gravt misskött landet under hela mandat perioden Alliansen har tittat på och är lika ansvariga inför det svenska folket. Men det stora problemet är att inte folket fattar det……………………

  • Bara titta på bostadsbubblan.
   På slutet 90 talet tittade jag på ett radhus som kostade 395.000 med en ränta på 12% och min lön var på den tiden 28.000. Köpte en trea för 775,000 år 2003 och lönen var 34.000, bytte trean mot ett hus som kostade 2,3 miljoner år 2009 och lönen var 30.000. Idag går ett grannhus för 4 miljoner och min lön är 32.000. Lägger du till det faktum att den svenska kronan har förlorat 25% i värde så inser du att det kommer gå åt helvete den dagen räntan går upp. Ta bensinpriset? Har din lön ökat lika mycket som priset på bensin? Dvs på 10 år ska din lön gått upp med 50%? Inte min i alla fall. Frågan är varför vill våra politiker köra Sverige i botten?

  • Vi är redan bankrutt precis som alla andra västerländska länder. Vi borde följa den amerikanska konstitutionen. ”Gold and silver are the only legal tender.”

   • Ja Amerika ä bra dä………
    I Norge tar man en klunk hembränt och lägger in en prilla på 3 meter under läppen så är allt bra igen. I Skåne finslipar man högfärdsdialekten bara lite på skånska och tar på sig badrocken och häller upp en champagnecognac så är allt okey bara man röstar på 7-klövern igen.

 8. Och numera tillåts ju även affärsbankerna att direkt skapa pengar. Det är bara att gå till banken och låna, och vips så ökar penningmängden.

 9. ”inflation är ett kraftfullt och subtilt sätt för staten att tillägna sig allmänhetens resurser på”

  Så infernaliskt och lömskt. Sen skrattar Magdalena och alla f.d. finansministrar hela vägen till banken…

 10. ”Borde varit hårdare” så säger Stefan Löfven i en intervju i DI.
  Dock så har Sverige ett fortsatt migrationstryck som ligger långt över övriga länder i Europa i förhållande till folkmängd med försämrad svenska kronan som följd.
  Det byggs nya bostäder för de som kommer. På något sätt så är de garanterade fria bostad etc och som svar får man ”allas lika värde” men det är inte så det står utan det är en svensk felöversättning av FNs konventions ”dignity” som betyder värdighet.
  Vi har idag världens mest generösa regler för de som kommer och man förstår varför.

 11. Utmärkt analys. Det är kanske ren tur att befolkningen har svårt för att genomskåda lurendrejeriet. Med en ”guldmyntfot” hade problemet förmodligen aldrig uppstått.

  • Att kunna genomskåda, är säkert inte svenskarnas starkaste sida för det är bevisat nu många månader i rad på opinionsundersökningarna.

 12. Sug på den PK idioter, hur mår Ni egentligen, djävigt dåligt hoppas jag och med min statistik så var 80 av 100 bilar som brann PK´s hahaha.

  • Och att öppna fler ministerier och anställa fler byråkrater. Kvalifikationskraven är ju rätt ”speciella”. Hur skulle det vara med ett nytt ”Informationsministerium”, och en ny lämpligt titulerad minister att leda det.

    • Det finns, inte alla länder i världen har förfallit. Det som är svårt är att fatta detta och förstå att det gamla Sverige är borta, förfallet och på skräphögen, och inte kommer tillbaka

  • Massinvandring med ett ökat antal på 100 000 % löser allt kanske.
   Dessutom om 7-klövern får bestämma allt också som vanligt.

 13. Bostadspriserna (SCBs fastighetsprisindex som är det bredaste måttet, inkluderar hyresfastigheter) har planat ut senaste två åren. Det gjorde de för knappt tio år sedan också efter Lehman kraschen. skillnaden är att då föll Sveriges BNP med 6%, nu stiger BNP med 3%. Och fastighetspriserna har stigit med 50% sedan dess. Om de rasar med 1/3 så är de tillbaka på toppen före lehman-kraschen, varifrån de i många länder rasade med 1/3 till. Sverige stod även över IT-kraschen 2000. Priserna har stigit med 6% om året 25 år i rad.

  • Torekov är det alltså inte synd om dem?
   De i sina morgonrockar och champagne som finansierar knarket på många sätt.
   Det var ju det värsta.

 14. Jo, Nog har jag märkt kronans fall som utlandssvensk. Inte nog med kronans fall. Vi utlandssvenskar som har haft SINK skatt fick en höjning av skatten med 5 % den 1:januari i år. Från 20 till 25 %. I år så har jag fått ca 15 % mindre i plånboken.
  Men plåster på såret är att jag slipper bo i Sverige och där jag bor så klarar jag mig bra trots en minskning med 15%.

 15. Frågan debatteras inte inför valet, denna konfiskering av svenska folkets tillgångar. Personligen röstade jag JA för euron och ångrar inte detta. Varför? Jo Sveriges riksdag och deras lakejer i Riksbanken sköter det sämre än vad de gör i Frankfurt. SEK är idag värd 25-30% mindre än den var vid omröstningen (trots Greklands-krisen)

  Denns konstgjorda ekonomi med lånade pengar, vilket vi alla skattebetalare får betala oavsett om vi har tagit lån eller ej. Alla dessa husköp, där amorteringarna blir omöjliga att betala tillbaka under ett helt förvärvsarbetande liv. Fler och fler kommer att dö med större skulder än tillgångar. Staten har jagat skuldsatta med näbbar och klor när människor är i livet, hur skall de göra nu?

   • Faktum var att det inte gjorde det: motståndet inom C och KD var omfattande och än mer inom V och MP. Inom S såg man medlemskapet antagligen som ett misslyckande men de ansågs sig tvugna, trots massiv kritik inom partiet. M & FP var de partier där motståndet var som lägst.

    Alla regeringar som Sverige haft så länge jag levt har tillhört de sämsta inom EU och enligt min uppfattning är det fortfarande så. Denna Grön/röda röra vi har idag skulle jag gärna byta ut mot direktstyre från Bryssel.

    Nu är jag inte någon stark EU-anhängare och tycker illa om deras centralstyre. Allt är dock relativt: ty våra Svenska regeringar driver landet mot avgrunden!

  • Med en svensk valuta har vi i alla fall möjlighet att styra värdet. Med Euro minskar svenskt inflytande över kursen. Vårt problem är faktiskt vår ansvarslösa, otyglade socialism. Den hämmar utveckling och dränerar hela den nationella ekonomin.

   • Problemet är att vi inte haft någon ansvarsfull regering sedan mannaminne. Om vi jämför Sverige med Schweiz, då ser man skillnaden med en ansvarslös och ansvarsfull politik. Hade jag vart Schweizare, då had jag röstat nej till EU men som svensk eller kanske som rumän, bulgar…. då är det en annan sak.

 16. Den här gången är det inte Banker och Företag som går i putten. Utan den här gången är det Landsting och Kommuner som går i putten Staten behöver överföra hundratals miljarder till dom under en lång tid framöver Kort sagt Sverige tid som Migrations land är över det är här är var våra grand länder oroar sig för

  • Våra grannar har själva ett helvete för att inte tala om Finland. Däremot Norge och Danmark gottar sig nog i en hel del skadeglädje.

 17. Varför denna svenska stolthet? Jag fattar att man bör älska sitt folk och land, samt att man vill att sitt land ska vara starkt men det går inte att förneka verkligheten. Vad kan Sverige exportera som inte andra länder har, eller kan producera? Hur ska vår lilla inhemska marknad kunna driva en ekonomi utan export? All galenskap har visserligen fått kronan att falla snabbare än vad den borde ha gjort, men det går inte att förneka våra geografiska och demografiska förutsättningar. Ericsson håller på att konkurreras ut av Huawei o.s.v.

  Men det finns marknader som Sverige kan bygga. Många turister vill t.ex. uppleva norrsken och all orörd natur i Norrland.

   • Och vi har världens dyraste socialtjänst som täcker jordens alla hörn av lata lyckosökare. Och som ibland fortsätter att dela ut bidrag när man lämnat Sverige och ibland fortsätter pengaregnet även efter personers död…

    Fundera innan på varför inte Kineserna redan lagt ner Torslanda för att göra bilarna billigare hemma, de ser kanske långsiktigt att Sverige blir ett låglöneland…

  • Inte för att det kanske stärkt Sveriges ekonomi så mycket, men Spotify och flera andra populära applikationer har skapats av svenskar. Det har väl också gått bra för spelutvecklarna DICE.
   Sant är att vi behöver fler entreprenörer som satsar internationellt, och som tycker att skattenivåer och regleringar i Sverige är sansade. Det kommer alltid finnas företag som flyr till ”skatteparadis”, men när lejonparten av företagets kostnader är skatterelaterade ökar nog den risken. Vi behöver en sundare skattepolitik och rejält nedbantad socialism.

   • Sant, men under de senaste 30 åren har inte ett enda företag grundats i Sverige av betydelse och samtidigt förblivit svenskt. Sverige och svenskar är bra att starta företag, men för att överleva skattefascismen och rov skattesystemet måste dom helt enkelt flytta ut.

   • Vi behöver jobb och inte bara kapital. Dessa startups sysselsätter bara en handfull personer och några skattejurister för att minimera vinsterna för landet.

    Naturligtvis ska politikerna gynna en miljardindustri även om den inte skapar jobb, men de måste också försöka skapa industrier som skapar mer sysselsättning.

  • Den upplevelsebranschen du syftar på äger redan Norge med råge, och där blir det svårt att konkurrera. Norge har allt och lite till.

    • Ja, Norge är dyrt men likaväl finns det mkt rika turister från hela världen som lägger igen mkt pengar i landet och för varje år ökar turismen i Norge trots de höga priserna. Norge har satsat enormt mkt på att förenkla för gemene man att kunna komma sig ut och uppleva det magiska landet på nära håll, och detta har givit gensvar såtillvida att Norge idag finns högt upp på alla listor och utvärderingar, och anses internationellt som ett av världens bästa turistländer. Här ligger inte ens Sverige i startgroparna ännu och det krävs enorma resurser att komma dit där Norge ligger idag, och i tillägg så har inte Sverige varken kapitalet eller naturen att konkurrera med.

     I övrigt är jag nog inte ensam om att vara pessimist när det gäller Sverige.

     • Finns det många rika? Vad jämför du med? Den stora massan av jordens befolkning är medelklass och skulle tilltalas av Norge i budget-upplaga.

      Det finns nog lika många rika som optimister i världen 😉

 18. Riksbanken vågar helt enkelt inte att höja räntan då svenska folket har en jätteskuld på över 3000 miljarder till bankerna.
  Istället låter man räntan vara i minus även då andra länder har höjd sina räntor.
  Människor har betalat överpriser för sina boenden uppumpade av bankerna.
  Göran Persson hade rätt då han sa ”den som står i skuld är inte fri”.

 19. Guld är en värdebevarare, visst har guldpriset gått ner gentemot dollarn men inte mot kronan. Tror du att kronan rasar vidare kan fysiska guldtackor/mynt vara en klok investering.

 20. Det var på tiden att någon tar upp detta bedrägeri. Sverige är kört i botten helt enkelt. Eftersom skribenten hänvisar till Titanic så kan jag bara säga:
  Lämna nu eller sjunk med skeppet.

 21. Att det är bankerna som producerar pengar efter hur mycket de har lånat ut är det inte många som känner till. Förr hade bankerna bara en säck pengar som skulle lånas ut och ta in ränta på. Då var de mera försiktigare. Nu får de stora bankerna själva skapa pengar mer eller mindre utan risker för banken. De bollar med internettsiffror inga sedlar för så mycket svenska sedlar finns inte. När jag var yngre så fanns det ett guldvärde som motsvarade pengarnas värde. Det finns inte längre. Det tog USA bort på 70 talet. Så vi balanserar på en lina när det gäller det igentliga värdet på vår krona. Det är bara fiktiva siffror.

  • ”Nu får de stora bankerna själva skapa pengar mer eller mindre utan risker för banken”

   Det där är egentligen en myt. Affärsbanker kan inte trycka och ge ut pengar i ordets egentliga betydelse.

   Hur som helst. Bankers och andra gäldenärers affärsmodell är ju att bara öka på lånemassan för att öka på ränteintäkterna.

   Det främsta sättet för en bank att öka sin omsättning och därmed vinst är nämligen att hela tiden försöka ge ut nya lån. M a o att aldrig minska på lånemängden utan hela tiden försöka skuldsätta sia kunder mera.

   Det är därför det är så lätt att få kreditkort med stora limiter som man också gärna ökar på hela tiden.

  • Bankerna har alltid lånat ut andras pengar.
   Det är det, som är bankernas funktion i samhället.
   Problemet är, när låntagarna inte kan betala sina lån.
   Därför påtvingar staten bankerna något, som kallas för utlåningskvot.
   Om utlåningskvoten är 10% så måste alltså en bank ha 1 miljard i eget kapital för att kunna låna ut 10 miljarder.
   Den statliga Finansinspektionen kontrollerar våra banker och deras utlåning.

 22. Det intellektuella raset inom Liberalerna, från Rojas till stöd för utvisningssabotage, är enormt. Från att ha varit akademiska föregångare med vassa analyser och redskap för att tolka samhället, till slappa handhjärtan och känslosamma utfall som undergräver rättsstaten.

  Och de är ju inte ensamma om denna utveckling. Den gäller också övriga allianspartier. Fallet Rojas är ett exempel på hela svenska borgerlighetens moraliska och intellektuella förfall.

  https://samtiden.nu/2018/08/yrkesforbud-i-sverige-kulturminister-i-chile/
  Borgerlighet eller socialister samma förfall i båda lägren. Total inkompetens som leder till Sveriges undergång.

  • Det är samma sorts människor som söker sig till politiken oavsett partifärg.
   De börjar tidigt, och får snabbt en skattefinansierad försörjning i ungdomsförbundet.
   En halvhjärtad utbildning på något universitet kanske tillkommer.
   Sedan fortsätter karriären, och målet är Riksdagen.
   Demokrati kostar pengar brukar sossarna säga, och då är det inte omkostnaderna för valen de menar.
   För den sortens människor så är det de själva som är demokratin.

  • Liberaler och socialister har alltid haft tendensen att skylla på kringliggande faktorer och vägrat erkänna sanningen om det mänskliga tillståndet. Då slipper man ta itu med sin egen bristfällighet och kan gott tro att människan är alltigenom god men haft oturen att drabbas av världsliga problem som de sedan tvingas krita fram någon halvhjärtad lösning till. Därför bemötte Liberalerna Ny demokrati på ett ovärdigt sätt. De har blivit arroganta i sin okunnighet och kan inte ta rättmätig kritik. Människans problem är djupt spirituella.

 23. När går den första svenska kommunen officiellt i konkurs? Det är bara en tidsfråga. Är Venezuela modellen?

 24. Tyvärr verkar det så att en sänkning av kronan är det enda sättet att hålla ekonomin ihop åtminstone på papperet.

  Massinvandringen med alla tillhörande kostnader äter upp så mycket av statsfinanserna att staten är helt beroende av exporten. Den gynnas av en svag valuta och genererar i skatteintäkter (i kronor) man inte mera kan skaffa med att höja skattesatsen.

  Att höja skattesatsen (procent) skulle ju bara innebära att ekonomin saktar ner och skatteintäkterna (kronor) minskar. Exporten måste alltså gynnas och det sker bara genom en svag valuta.

  Ett annat problem med att höja skatterna är att man riskerar att krasha bankerna. Svenska hushåll har lån upp över öronen. Om man höjer skatterna, minskar man på hushållens möjlighet att klara av sina lån eftersom de nominella nettoinkomsterna minskar.

  Sedan har vi det lilla problemet med bostadsbubblan som eskalerat med invandringen. Hela bostadsproduktionen och mera därtill går till invandringen. Detta har resulterat i skyhöga priser och enorma bostadslån.

  Riksbanken kan inte stärka kronan genom att höja styrräntan eftersom det skulle igen leda till att hushållen inte klarar av sina lån och bankerna krashar.

  Den svenska ekonomin är helt enkelt dåligt skött. Politikerna hade antagligen räknat med en vinst av invandringen men den har i stället förvandlats till en massiv förlust.

  För att undvika total kollaps måste man trixa med sedeltryckeri (sänka kronan) och låneginvning för att skjuta konkursen på framtiden.

  Sverige är på väg i konken. Det är helt säkert eftersom den statliga balansräkningen är genomrutten. Frågan är bara vilken regering som får städa upp skiten.

  • Bra analys! En annan liten detalj som kan nämnas är att de svenskar som har råd (att låna) flyr från storstädernas allt mer islamistiska förorter, vilket i sin tur driver upp bostadsbubblan i innerstäderna. Medveten politik?

  • Håller med. En stark krona gynnar bara de som köper prylar i utlandet eller vill äta och dricka billigt utomlands men då får ju staten inga skatteintäkter. Men det bli lite löjligt när en pizza kostar 90 till 100 kr i Kroatien pga skitvärdet på svenska kronan.

 25. Enligt Makt-alena så går Sveriges ekonomi som tåget ? Vilket tåg då ? De flesta tågen blir försenade eller går inte alls p.g.a organisatoriska eller tekniska fel.

 26. En följd av en svaga kronan är våra problem på bostadsmarknaden. Det går inte att bygga så mycket billigare i Sverige än i andra länder och då räcker inte våra pengar till att vare sig köpa eller hyra en nybyggd bostad.

 27. Den svenska ekonomin går som tåget och flera kommer i arbete förkunnar regeringen. Vad är det då som gör detta? Är det att svensk industri har blivit effektivare och att folk arbetar rationellare. Sanningen är att det främst är tre saker som dopar svensk ekonomi. Asylindustrin har genererat ett antal jobb som inte precis ökar den svenska välfärden på sikt. Tvärtom. Den offentliga och privata upplåningen som eldar på konsumtionen in absurdum tack vara låg ränta. Hur länge varar det? Sist men inte minst den svenska kronans värde. Vi kan ta ett närliggande exempel. På 1970 och 1980-talet köpte man en dansk hundralapp för 75 -80 svenska kronor. För att köpa en dansk hundralapp idag får man betala över 140 svenska kronor. Detta har skett i hög grad för att rädda en ineffektiv svensk industri som hade gått i konkurs flera gånger om ifall den gamla växelkursen behållits. Svenska oligarkfamiljer som Wallenberg och Johnson gnuggar händerna medan vanligt folk får stå för kostnaden. Detta borde oppositionen berätta om för folket men det görs inte för alla partier utom Sverigedemokraterna är ansvariga för sveket.

 28. Vi har blivit Västeuropas fattigaste och ingen nämner det i media.
  Skrivs att Pund tappat några procent värde i samband med Brexit och turkiska lira tappat 20% i samband med tullar men att svenska kronan tappat 25% på två år är det helt tyst om.
  Vi har blivit en bananrepublik.
  Jag är rädd att värdeförlusten bara börjat. När bobubblan brister kommer € kosta 20 kr.

 29. Om Sverige vore ett företag skulle det vara på obestånd och skulle tvångslikvideras..

  Och företagsledarna skulle hamna på kåken för bokföringsbrott..

  • Vi lurar på Malmö till danskarna och driver upp resten av skiten till samerna så kanske de kan göra folk av kravadeln.

 30. Eftersom Italien använder sig av euro numera har nu Löfven lagt in en offert på de italienska lire som de nu inte används längre och då skulle alla svenskar känna sig som miljonärer med alla nollorna på sedlarna och valvinsten skulle vara hemma i ett nafs.
  Ungefär den nivån är det på den karlns IQ.

 31. Vår Finansministers allt mera och högre lovsånger om vår ekonomi , får varje tänkande individ att misstänka motsatsen . Då vi tyvärr bär på ett ok som vi bokstavligen snubblar över , jag tänker på det kolossala och förödande ansvar som 7-klövern pådyvlat skattebetalarna , genom sina generösa , kravlösa bidrag till invandrare och deras in spe inkommande anhöriga , detta och det faktum att det parti (SD) , som från andra partier hålls utanför, som har det mest sannolika receptet för en sund svensk ekonomi .

 32. Bra artikel, just som det är. Politikerna spelar rysk roulette med svenska kronan och det har dom gjort länge. Vi medborgare är grundlurade. Tråkigt nog har vi inga journalister av den kvalitén som kunnat gräva fram sanningen för länge Sedan.

 33. Ökar man befolkningen med 10% som man gjort de sista åren (världens högsta befolkningstillväxt) Så ökar affärerna internt i det mesta (mat, möbler, bostäder m.m.) men BNB per capita faller då flertalet som kommit uppbär understöd av någon form som socialbidrag, lönebidrag, garantipension, bostadsbidrag och ett fler andra transfereringar. Problemet är att stora flertalet som kommit inte har någon utbildning som passar i ett modernt västerland och många kommer att uppbära stöd resten av sina liv i någon form.

  En normalt funtad som är van att hantera sin egen hushållsekonomi på ett förnuftigt sätt förstår att detta inte kan fungera utan resultatet blir en svag krona samt låga pensioner för alla och en lägre välfärd för de flesta. En fördel är att vi får konkurrenskraftiga exportföretag men importen blir mycket dyr.

  Detta är vad 7-Klövern skapat de sista 15 åren så en helgardering är att rösta på SD.

 34. Man känner sig grymt trygg…Till ovan kan tilläggas enorm kostnad för invandring, fler poliser, dyrare rättsväsende, väsentligt högre försvarskostnader, en sjukvård och skola på knä och en kriminalitet av yttersta spets. Och detta ska finansieras i en kommande lågkonjunktur med minskade skatteintäkter upp till 35%.

  Danmark och Norge ligger inte långt borta, tur det.

    • Nej, ni vill bara ha bättre betalt. Norge borde inte ta emot er i någon större utsträckning – ni drivs av själviska syften. Städa upp i den röra ni lämnat. Annars tar muslimerna ert land.

    • Det samme sa politikerne da de åpnet dørene for ikke-vestlig innvandring.

     ”De kommer ikke til å ødelegge vårt land.”

     Men ok om det bare kommer SD’er.
     Tusenvis av nordmenn er beredt til å hjelpe Svensson om det nærmer seg krig, men hvorfor skulle vi ta imot en eneste socialdemokrat, vænsterpartist eller miljøpartist til Norge når det er deres politikk og ideologi som har forandret Sverige totalt?

     • Jag håller med dig. De som har röstat för förstörelsen ska bara stanna och rydda upp i skiten själva. Tror de flesta som emigrerar på riktigt till Norge är de som verkligen är förbannade på politiken och inte står ut längre. När man väljer att helt byta land är det mkt i vågskålen, betydligt mer än att det bara råka vara lite tillfälligt svårt att få jobb i hemlandet. Vi får skilja på gästarbetare och emigranter. Tror också de som har utbildning och får bra jobb i Norge är de som stannar kvar, och också ofta bildar familj med ngn infödd. Det är inte ”bananskalarna” som bor i kollektiv i Oslo som stannar kvar. Har du barn och familj i Sverige men ändå väljer att flytta till Norge med hela familjen så är det välplanerat och du har kapital med dig, dvs. du kommer inte som lycksökare, men kanske du anser dig själv vara en slags politisk flykting.

    • Takk for svar Saab.
     Og bare så du fatter, så er jeg på din side.

     Men hva vil hende når de svenske marxistene og kommunistene innser at de også må fly til Norge fordi den svenske velferdsstaten er bankerott?
     Hvor lang tid vil det gå før Norge ender som Sverige?

     Hvilke jobber skal svensken ta?
     Skal han skape nye jobber eller skal han legge ennu mer press på ufaglærte i lavinntektsjobber som allerede kjemper mot MENAitter og øst-europeere for å beholde sine arbeidsplasser?

     Du som SD’are har dock ingen grunn til å være defensiv i dagens situasjon. SD har momentum nå og vil fortsette å vokse etter valget, spesielt dersom DØ videreføres og SD blir plassert på sidelinjen.

     Lykke til den 9.september.
     Jeg krysser fingrene for Sverige. 🤞

   • Tror nog att Norge hellre tar utbildade och kapitalstarka svenskar än ytterligare asylinvandring. I slutändan kommer vi att hjälpa er att undgå att bli minoritet i ert eget land, eftersom vi trots allt tillhör den samma nordiska folkgruppen. Bättre att åtminstone ett av länderna kan behålla en stor andel nordisk etnicitet än att bägge blir m…….a kalifat. Eller? Har själv tre söner som är födda norska medborgare och som har dubbla modersmål. De ser sig själva som norska, och det kommer varje barn som föds i Norge göra även om de har svenska föräldrar, men inte om de har muslimska föräldrar.

   • Rad två: Skarpt formulerat, men sant! Dock, frågan är vad Du säger den dag som oljan och oljefonden är slut i Ditt land..? En norrman berättade för mig under en resa i Norge för ca tio år sedan att ”Om ni svenskar visste hur mycket av alla kapitalvaror såsom hus, bilar och båtar som norrmännen knappt har sparat en grundplåt till; ALLT är ett luftslott med lånade pengar!”

    • Nettopp for å få igang en debatt at jeg formulerte meg så skarpt.
     Du har rett, jeg bor i- og er oppvokst i Oslo. Her har vi nok med våre egne globalsosialister.
     Det er ekstremt viktig for Norge med at Svensson velger rett den 9.
     Her i landet kopierer vi det meste fra Sverige, vi vil ha de samme tilstandene om 10 år.

  • Dit skulle man ha flyttat för två år sedan för att ha fått optimal utdelning. I dag får man betydligt mindre för sitt hus och betydligt mindre för svenska kronan. Samtidigt har Norge haft en kraftig prisökning på allt då även nok har gått ned rejält pga oljeprisfallet ( nok som i viss mån också följer sek), plus nya skatter på vissa matvaror (sockerskatten), och skydd av egen produktion, plus att bostadspriserna också har rusat i Norge precis som i Sverige. Själv tappar jag minst en miljon pga att jag inte kom mig iväg i tid, och nu börjar man verkligen bli rädd då det känns riktigt angeläget att göra slag i saken. Snart vågar ingen satsa på att lägga mln 3 och 4 M på ett hus längre pga otryggheten. När svensken börjar sitta still i boet så kommer det att rasa snabbt. Får vi sen också en massemigration så blir det svårt att sälja hus, och det kan fort bli en enorm prisdumpning. Det gäller alltså att skynda sig på nu.

   • Har exakt samma uppfattning, en bokrasch likt -1991 är i stundande. Och-var också ute efter bostad i Norge för några år sedan. Då var svkr i paritet med nkr samtidigt som priserna inte hadebörjat röra sig i Norge. Ska du sälja idag och köpa i Norge är det väl i stort dubbla priset…Men samtidigt, det lär inte bli bättre i Sverige, så ju tidigare desto bättre, det har du helt rätt i.

 35. Jämför svensk valuta med thailändsk. För sex år sedan 100 kr 500 baht,
  idag 100 kr 332 baht. Thailändsk inflation 0,66 % och arbetslöshet 1.30%.
  Sverige går bokstavligen åt fel håll. Ljugarpolitikerna finns överallt
  och leka med siffror är ingen konst. Sverige behöver ansvariga politiker
  utan att sväva på målet.

  • Thailand hade fram till 1997 en tillväxt på ca 7 % per år .Så small det och man fick devalvera duktigt .Arbetslösheten vet ingen hur du får fram den siffran inte ens Globalis klarar ut detta .Inflation enl senaste 1% . Valuta kurs idag 3,65 .Låga löner , inga eller obetydliga skatter. Hur ser skolsydtemet ut ?? Vem har råd att utbilda barnen ??? Sjukvården .Varför fungerar inte 30 bath systemet ???

   • Om jag minner mig rätt så var väl ”vår gode vän” Soros med och hjälpte till att sänka dom så kallade tigerekonomierna när det begav sig . . . X( ?

   • Thailand har progressiv skatt. 1997 års smäll i Thailands
    ekonomi kan hänvisas till valutaspekulanten George Soros.
    Han blev t o m hotat inför besök i Thailand senare år. Bloombergs
    miserable index, rankar Thailand,2017 års index.

 36. 1973 stod 1 Dansk krona i styvt 60 öre mot en svensk krona nu står den i 1,46. En japansk yen stod i ca 2,4 tidigt 80 tal nu står den i 8,72.
  På 50 talet stod dollarn i 1-1 mot svenska kronan.
  Och våra idiotpolitiker säger att allt är kanon!!!! Snacka om fakenews!!

 37. Jag tycker det finns en sak som ni alla ska betänka när lilla Magda börja prata om sin förträfflighet och sina fulla lador. Det enda som betyder något är vad folk utanför Sverige anser om Sveriges ekonomi. Även om lilla Magda pratar sig trött om hur fantastisk hon är så är det alltid utlandet som sätter betyget på en fri och öppen ekonomi som Sverige. Det faktum att SEK har rasat är bara en föraning om vad som kommer när resten av världen verkligen förstår vad som har hänt med korthuset Sverige. Jag har själv investerat alla mina fonder utanför Sverige av precis detta skäl.

 38. Enligt en FN-rapport kommer Sverige att ha rätt till U-landsbistånd år 2030, dvs om snart 12 år.
  Vem ligger till grund för detta ???
  Enkelt att räkna ut då vi har de sämsta och mest korkade politikerna ( med några undantag som media oftast traksserar) i västvärlden
  Som man skördar får man så !

 39. Ännu värre är kronans fantastiska nedgång under Palmes regeringstid.
  under första häften av 1960-talet fick man för en krona nästan 0.90 tyska mark. Vid slutet av hans regeringstid bara 0.19 mark …

  • Det berodde på Tyskland starka uppgång efter kriget. Alla valutor stod still mot D Marken även USA dollarn. Tyskland går inte av för hackor då det gäller att producera kvaliteprodukter. Jag var själv i Tyskland strax efter kriget och då var DM inte värd mer än 60 öre. Men det var innan Tyskarna fick igång sin egen produktion. Sedan vet vi resten.

   • Det kan knappast vara hela sanningen. En betydlig del berodde säkert också på svensk ekonomisk politik. Sverige var redan då också bra på kvalitetsprodukter!

    • Sverige hade sin uppgång på 60-talet och den stannade av på 70-talet. Detta på grund av att Tyskland bland annat som hade byggt upp sin industri efter kriget tog andelar från Sverige. Även Japan stärkte sina andelar på industriprodukter på 70- talet. Sveriges nedgång började faktiskt på 70-talet och tog fart på 80-talet. Om du har en annan förklaring så är jag intresserad av att höra den.

 40. Detta har jag vetat sen Palmes tid då 5 löneökningar gav mindre netto i köpkraft per år.
  Svenska folket har röstat för utopier i stället
  för verkligheten.
  Modet svek väljarna samtidigt som dåtidens kloakmedia bombade på hur onda marknadskrafterna var.

 41. Skulle alla som har pengar i bankerna försöka hämta ut dem i sedlar så skulle bankerna gå omkull. Kunderna äger bara siffror i banken och det har de inga problem att utfärda mot låg ränta. Det är inga siffror ändå som de behöver till nästa låntagare för då skriver de bara nya siffror. Har ni hört att bankerna vill ta bort sedlar? Det är praktiskt för banken men inte för kunden som får problem när Internett inte funkar och varför är de motståndare till Bitcoins? Jo för Bitcoin är självgående utan bankers hjälp som de drar in miljarder på. Det finns mycket man kan säga om banker och ärliga är de inte.

   • Anders Nilsson denna nedskrivning av vår valuta har som du försöker beskriva gynnat exportindustrin .investerlingar i fastigheter och värdepapper. .Detta är inget nytt . Men förklara för mig varför den har sjunkit med 70% sedan mitten 70talet ??? Vi har haft olika konstellationer av regeringar ..2008 blev Riksbanken självständig . De flesta som här gnäller har blivit förmögna på sitt boende .Med ennan penningpolitik hade månha inte haft ett rimligt boende och en sparad slant

 42. Tomma lador skramlar mest.
  Glöm inte att vi ska betala dass åt alla världens kvinnor. Att pengarna kommer att gå rakt ner i fickorna på korrupta ledare bekymrar inte Lōfven. Han kommer att få inbjudan till globalisternas lyxpartyn.

 43. Är så långt upp det går i Dammark. Här ute på byggden kostar 1 kilo potatis 3 kroner, köttfärs 60 kroner kilo. När jag var här förra gången låg kroner och kronor på nästan samma nivå men nu är vi på 1,5 sek mot 1 dk. Hur kan halva storleken på dk klara av ekonomi vs storebror Swe.
  Smygdelvarvering !

 44. Regeringen väljer INTE Riksbankens ledamöter. Riksbankens ledamöter väljs av Riksbanksfullmäktige som består av ledamöter från alla riksdagens partier. Riksbanken lyder under Riksdagen INTE regeringen.

  • Tack Inge En klok bland ALLA okunniga .Men vilken glädje det blir när SD har tagit makten .Inflation över 2% och högre kronkurs , exportindustrin får problem .Billigt att impotera livsmedei från utlandet .Bostadspriserna sjunker , bankerna höjer räntan och människor får äntligen betala för boendet .Ränteavdragen blir högre , belastar statsbudgeten .Men vad gör detta återvandringen tar fart ingen har råd att lrva på bidrag .Arbetslösheten stiger inga problem
   SD har lovat höjd arbetslösersättning .Lägre skatt till människor med över 100 000 per månad .Bättre för pensionärer har man lovat under mandatperioden .Inget syn av detta .
   Mmmmmm

 45. Invandring och ekonomisk politik styrs av Riksdag och Banker i symbios.
  Invandringen släpps ohämmad för att skapa oro och kravaller i landet så den vanlige Svensken ska ropa på förstärkt polis och övervakning, alltså en Polisstat.
  Detta för att sedan styra landet när dom extremt rika redan har skördat och det pungslagna folket står med fickorna tomma och mössan i hand.
  VALET är NU ett ödes VAL, SD 2018

  • Du har så rätt, ’Nisse’. Vårt ’rika etablissemang’ har dessutom förberett
   sin framtida bekvämlighet på ny mark; brukar börja med en Malta-
   etablering, innan man fattar slutligt beslut var man tänker sig framtiden
   för familjen.

 46. Med en statsskuld som denna
  http://www.statsskuld.com/
  kan det inte vara något bra läge för Sverige.

  Vi är kort sagt ”upplånade över öronen” och som sagts ”den som har lån är inte fri” där har vi nog svaret på varför svenska politiker uppträder som förrädare av landet.

 47. S hade pressträff om SD:s ekonomiska politik. Man anordnar en pressträff inför slutskedet av en valrörelse, för att prata om ett annat partis politik. Snacka om att signalera svaghet och rädsla. Är det att SD hotar deras makt och previlegier?

  SD som inget av de andra partierna högtidligt har lovat varandra att inte samtala med ska ändå göras ansvarig för både det ena och det andra.
  Nu antyds det från centerhåll att det är SD som ligger bakom nattens bränder!

  • Polisen har ju hittat ett stort antal förövare och många av dem är under 18 år. Mindre troligt att det skulle vara SD:are, eller hur?

 48. Försök få de infantiliserade och aningslösa svenskarna att förstå det artikelförfattaren lyfter och förklarar så klarsynt – mission impossible!

 49. Sveriges fartygstillverkning gick i graven under sossarna och Åsbrink på 1970-talet.
  Finland har levererat stora kryssningsfartyg. Likaså Tyskland och Italien. Det krävs inte bara tekniskt kunnande utan också konstnärligt utförande.
  Lilla Norge har startat flera av de stora internationella kryssningsrederierna,
  Sverige valde att slänga pengarna i sjön.

  • Medan i Sverige tillsatte svenska regeringen via Svenska Varv GD Olle
   Lund från FFV för att dra in alla krediter till Christer Ericsson/Consafe
   och sänka den entreprenören. Consafe dog! – och norrmännen började att bygga sina egna plattformar för den Norska Oljan. Grattis sossarna! – lite
   synd om alla varvsarbetare i Sverige, men det var ju meningen. Kockum-
   varvet och Uddevallavarvet var nästa till rakning – god natt med den
   industrin.
   Det sägs att P Gyllenhammar, som i det dolda styrde Industridepartementet,
   behövde ’svängrum’ för dansen med Refat e. S.(Han med ’Gravad Hund och Bakarsle) och andra planer!
   FFV-koncernen dog lite senare. Staten tillsatte en ombudsman från Byggnads som GD. Denne ersattes med en Svetsare från Hägglunds med
   syfte att slutligen få den skutan att kantra i faktisk konkurs -92. Alla
   socialister och t.o.m. Riksdagsmän drog en suck av lättnad – nu fick
   Wallenberg sköta vapenaffärerna med Engelsk partner, BAE. Tjohej!

 50. En mycket bra och lärorik artikel av juristen John Knutsson, som alla uppmanas läsa!

  Vi visste ju redan innan att högkonjunkturen är över och att lågkonjunktur regelmässigt brukar komma efter.

  Vi vet att Riksrevisionen den 5 december 2017 lämnade en rapport till Finansdepartementet, där man visade att Sveriges kommuner och landsting kommer att gå back med 20 miljarder kronor per år fram till år 2022.

  Kommuner och landsting kan inte gå i konkurs, därför kommer staten att tillskjuta nödvändiga medel. Och det är vi skattebetalare som i vanlig ordning som får pröjsa kalaset.

  Finansminister Magdalena Andersson sade inte ett ljud om detta när hon i våras presenterade regeringens vårdbudget.

  Så har vi alla eftersatta behov. vård, skola, omsorg och infrastruktur. Och polis, tull, åklagarmyndighet, försvar plus mycket mycket mer …

  Vi som är 65+ kommer att möta en obeskrivligt tuff framtid. Lyssna på Studio Ett valextra om åldringar och framtiden! Ska vi hålla dagens (dåliga standard) på äldrevården skulle det kosta 50-65 miljarder till! Och det är det naturligtvis inge som tror.

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=7015015

 51. Man ser klart och tydligt hur Riksbanken stödköper sek idag, igår var eur 10,42 / usd 9,17 som mest. Trenden har varit tydlig en längre tid, varje fredag, under sommaren har Riksbanken varit inne och stödköpt för att det ska se bra ut över helgen. Trenden är tydlig kronan ska ner!

  Nu kommer Ingves att mycket snart tvingas att höja räntan för att försvara sek, och det kommer att komma som en överraskning!

  En som vet.

 52. Digitala pangar ser till att lågkonjunkturen inte kommer. Det lurar ”dig” in i massinvandringshjulet med ”dig” menas ca 70% av folket just nu. Ska du ta dig ur?

  Uppmaning: Rösta inte 7:kt i september.

 53. På 80 tallet måtte nordmenn betale 120 nok for 100 sek.kr. I dag 92. Tror det blir laaangt ned i fremtiden. Sverige bør raskest mulig konvertere til euro, før fallet blir katastrofalt. Ser vi olje i 100 usd + og en dollar på 10 sek kr. er riksbankens rente – i evig tid. I Norge har vi et ordspråk for dette: i pisse i brallorna for føle seg varm. Godt valg 9/9.

 54. Ta ut era sparpengar o säkra värdet innan de är helt värdelösa!! Köp varor eller investera i utlandet!! Själv skall jag snarast växla allt till Euro!!!

  • Självklart…inget utlänskt företag är väl intresserat av att få ev vinst här, utbetald i svensk skräpvaluta👎🏿‼️

 55. Är det inte också märkligt att statsskulden är skyhög under en högkonjunktur? Staten lånar alltså så mycket de kan för att täcka alla utgifter, och det görs under en rådande högkonjunktur. Hur ska då detta fungera när den s.k. lågkonjunkturen sätter in. Svenska staten är i praktiken redan konkursad, men regeringen och Riksdagen tillsammans mörkar det hela. En dag kommer tiden ifatt våra regerings- och Riksdagsgubbar och då får vi se vart åt det bär hän.

 56. SD kan redan nu börja snickra på filmen över det som ledde fram till den värsta ekonomiska katastrofen i Svensk historia.

 57. En ordentlig kris i den löjligt uppblåsta bostadsmarknaden, kommer att resultera i en rejäl finanskrasch, likt den vi hade omkring 1990, eller lik den dom hade i USA 2008.

  • Javisst och det är också dålig politik av dessa överbetalda representanter. De har väldigt svårt att inte vilja investera i sin egen framgång med gåvor till väljarna. Det går att se till att alla faller mjukt vid en vändning av K-läget.Kanske inte leder till omval dock

  • Tror inte att alla de som sitter med jättelika bostadslån delar din känsla av att bostadsmarknaden är uppblåst.
   Här i Stockholm är det närmast omöjligt att komma över en lägenhet om man är ung och utan välbärgade föräldrar. Bostadsbristen för lägenheter med anständiga hyror är extrem.

 58. Som utlandssvensk kan jag bekräfta att kronan nu ramlat ner på en all time low. Under mitt dryga decennie utomlands har alltid kronan gått lite upp och ner men har alltid kommit tillbaka, sedan sex månader har en knäck infunnit sig och kronan har stabiliserats på en nivå från 2.4 till 1.9 ggr pengarna. Det är ett kraftigt tapp.
  Omvärlden förtroende för sverige har med andra ord försvagats en hel del, man tror helt enkelt inte att sverige kommer att reda ut sina åtaganden och komma ut helskinnad på andra sidan. Min poäng är att värdet på kronan har gröpts ur avsevärt och det märker man inte så mkt när man bor i landet, men det pågår saker.

 59. När Medel-Svensson sålt sin bostad och ska flytta utomlands på sin ålderdom så komme de att märka att de inte får så mycket för sina pengar från fastighetsförsäljningen. Snopet säger jag bara.

 60. Jag fick själv vissa ekonomiska problem under detta år pga kronans fall medan jag bodde i Japan. Det slutade med att jag fick flytta till ett billigare boende då kronan föll (den störtdök inte men ändå en märkbar skillnad).

 61. ”Svenska kronans värde har halverats sedan mitten av 1970 talet” Vad förväntar ni er när världshistoriens största landsförradare Olof Palme gav bort kontrollen över Sveriges Rikets kronor till AIPAC Jänkare. Självklart så borde det vara oss inhemska Nordbor som styr våran krona. Jag personligen skulle kunna vara Riksbankschef tills oss Finländare tar tillbaks vår egen Mark från Brussel sen kommer jag vara Finlands Regeringsbankchef i alla fall. Jag har mina meriter som när jag rånade Stockholms Stad på NORDEAs huvudkontor till Helsingfors.

 62. Blir valet i höst ett val som ingen vill vinna? Statsråd och riksdagsledamöter har ju ofta skydd av livvakter, men en kommunal- eller landstingspolitiker bor ju granne med sina väljare. Och de får ”skiten” för att pengarna inte räcker till behoven. Skola, äldreomsorg, sjukvård, skötsel av gator och allt annat. Och de som tidigare ställt till problemen skyller förstås på de som nu har ansvaret.

  • Statsråd och riksdagsledamöter bor ju också granne med sina väljare. Dem får ju skydd av livvakter främst i almänna sammanhang. Men eran ”Johan Falk” och SÄPÖ är skyldiga att skydda samtliga Svenska Medborgare.

 63. Det är makabert att se idioten Löfvéns fula uppblåsta tryne på valaffischerna där mantrat är höjda skatter och tryggare Sverige – vänta du Stefan, du ska ställas inför riksrätt!!

 64. Med en bra regering så hade vi följt med USA:s goda ekonomiska läge. De är vår stora kund direkt och indirekt. Sossarna bara flyter på Trumps skapade framgångsvåg. Men med en bra regering så skulle champagnen och honungen flöda här och vi skulle känna luft under vingarna. Nu då regeringen inte förstås något utom en stor stat och en massa förordningar och regler så går det enbart hyfsat.

  • Men vi svenskar har ju fått massor med godis, och vår goa regering har belönat oss med totalt 9000 godisbitar till – kanske blir det några honor nästa gång!

  • Undrar om du förstår hur Sveriges välstånd har uppstått och upprätthålls. Vi är ett litet land med liten befolkning och hälften av våra inkomster kommer från vår exportindustri. USA är en stor kontinent som till stora delar kan vara självförsörjande – i motsats till Sverige.
   Tyskland, Norge, Storbritannien är tre av våra stora exportländer vid sidan av USA.

   • För att ge lite mer detaljer:
    Sverige exporterar en majoritet av våra varor till ett tiotal länder: USA, Kina samt åtta västeuropeiska länder. Vi importerar från i stort sett samma länder, även om USA inte längre får vara med (men Polen kommer in på listan). Vi köper för ungefär lika mycket som vi säljer, fast som vanligt så förlorar USA på affärer med Sverige (en anledning till varför Trump vill ändra på saker).

    Det här lyfter också frågan om EU. Då vi nu, precis som före medlemskapet, främst handlar med samma begränsade grupp länder, hur troligt är det att dessa länder skulle vägra ingå avtal med Sverige? Ta Tyskland t.ex., som vi säljer varor för 139 miljarder till, och köper för 231 miljarder. Om de införde strafftullar, försvårade handel med Sverige, och tvingade Sverige att byta handelspartner, men hade det drabbat hårdare?

    ref: http://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/samhallets-ekonomi/export-och-import-av-varor-och-tjanster/

     • Länken ger information om produkter/tjänster också. Alkohol finns inte med på listan. Så visst, extrem straffskatt på vissa produkter (alkohol, bensin etc) går såklart att diskutera också, men Sveriges ekonomi är inte direkt grundad på tillverkning av öl och cider.

     • Tillverkas i Sverige…och dricks i Sverige‼️ Men det skall ner om Tyskland och Danmark först..!!! Man kan ju fråga sig vilket IDIOTLAND vi lever i???

   • Hälften av våra ”inkomster” kommer inte från export. Förmodar du menar snacket om att hälften av BNP är export. 1 export i sig är inte en del av BNP, nettot av export – import ingår i BNP. Dessutom är exportindustrin den största importören, typ insatsvaror, förädlingen i exportindustrin är långt mindre än den relativa jämförelsen mellan export och BNP.
    Vi har haft stora exportöverskott sen 1/4 sekel.
    Australien har permanent bytesbalansunderskott på 4% sen 70-talet, inget hemskt har hänt dem, inget av de gängse saker som påstås bli effekten av det.
    I en modern industrination som Sverige är det punkter på räntan som avgörs om pengar ska kortsiktigt parkeras här eller utomlands, avviker räntan från inte minst ECB parkerar inte svenska exportbolag sina pengar här.
    Ingves regim i detta sen finanskrisen har överhuvudtaget inte kritiskt granskats, det har varit volatilt.

 65. Flyktingar vill bosätta sig i Sundbyberg, bara för att Kommun gör allt för att invandrarna ska trivas i Rissne och Hallonbergen som är två ghetton. faktum är att de har förtur i bostadskön. Kanske 7-klöverns går på ett bakslag och SD får massor med röster vilket stämmningen i byn gör oss påminda om!

  • Bygger kommunen nya lägenheter till migranterna? För så vitt jag vet finns det inga lägenheter för vanligt folk att få tag på i närförorter som Sundbyberg.

   • Det byggs för fullt i Solna, Sundbyberg, och däromkring. Den lilla vita oasen Ursvik lär bli som ghettona runt den snart. Huruvida lägenheterna går till inkräktarna vet jag faktiskt inte, men med sådana grannar så är den vita flykten bara en tidsfråga annars.

 66. Nej, kronans värde har minskat till en femtedel sedan 1975. Det beror på inflation. Växelkursen är något annat – kronans värde har halverats mot andra valutor.

 67. P.g.a. felpost: Digitala pengar ser till att lågkonjunkturen inte kommer. Det lurar ”dig” in i massinvandringshjulet med ”dig” menas ca 70% av folket just nu. Ska du ta dig ur?

 68. I Svenskarnas favorit thailand får man nu betala 27.4kr för 100 Bath. För 10-15 år sedan 17kr. Det senaste året har kronan tappat kraftigt. Detta gör stor skillnad på en semester.

 69. Invandrare som har gått i pension betalar 18 % mindre i skatt, än vad vi svenskar som är pensionärer blir grundlurade av!

 70. Jobba Jobba Jobba

  Mer pengar behovs till Invandrare.

  Oppna era hem, Bygg mer bostader

  Mer bostader behovs till Invandrare

  Utbilda er till Sjukskoterskor, Poliser

  Mer Vard och Polis behovs for att ta hand om Invandrare

  Bygg fler moskeer och cafeer

  Invandrare maste ha nagonstans att vara pa dagarna

  Anstall fler tolkar

  Invandrare maste kunna forsta hur de ska fa bidrag

  • Av taktiska skäl bör alla som vill Sverige väl rösta på SD, istället för att splittra oss Sverige-vänner i valet.

   • Ja precis det var ett himla tjat från vissa 3- 4st här. På varenda artikel samma sak.
    AFS kommer inte komma in för att de når inte ut till tillräckligt många än. Många har precis tagit steget till SD nu som först. Betänk bara att det krävs en röst från var 25e röstberättigad för att ha tillträde till riksdagen. Det är ganska mycket.
    Jag ser dock gärna att AFS kommer in vid nästa val (eller vid eventuellt omval).

 71. Svenska kronans fall kommer marknaden att åtgärda automatiskt genom höjda räntor på Pengar. Förr var Sverige ett industriland som inte hade så mycket i mot en taskig valuta Nu är Sverige ett som mest producerar skuldsedlar och genomslaget av höjda räntor kommer bli otroligt brutalt med en kollapsad bostads marknad och en kollapsad konsumtion. Enligt mitt sätt och se det första stora steget mot tredje välden och resan dit.

  • Alla detaljhandlare som ICA, COOP, Axfood osv har dålig lönsamhet nu pga dyra varor från utlandet. Som bekant så måste Sverige köpa in 54 % av all mat.

 72. I huvudsak sossarna har grundlurat svenskarna de senaste 50-åren.
  De sista 30-åren har samtliga 7-klöverpartier deltagit i lögnen om det ekonomiskt starka Sverige och behovet av en migrationspolitik för att ”rädda svensk välfärd” tillsammans med SVT och övriga vänsterjournalister i media.
  På den borgerliga sidan är utan tvekan regeringen Reinfeldt den mest Sverige-fientliga.

  Vi svenskar är grundlurade av individer som inte vill Sverige väl av någon konstig anledning.
  Inga politiker, eller tjänstemän i skattebetalarnas tjänst, kommer någonsin att kunna ställas till svars i domstol för sina bedrägerier mot Sverige och svenskarna för de rena bedrägerier som startade för mer 50-år sedan.

  Vi som älskar Sverige och vill rädda resterna av Sverige som välfärdsnation röstar utan minsta tvekan på SD i september.

 73. Det lär behövas en totalkollaps för att få dom sovande att vakna!
  Vi får se om den kommer i höst efter valet så blir det SD:s tur efter nyvalet som måste komma

   • 2022 finns det inget att rädda, om ingen gör något nu så går allt åt helvete!
    Jag har åsikten att 2014 var sista chansen.

 74. En simplare analys är utgångspunkten att svenskarna måste bli fattigare. Eftersom ’vi’ har levt över våra tillgångar. Vi har använt bostadsbankomaten. Då har man att välja mellan att försvara nollräntan eller försvara valutan, man kan inte göra båda.
  Eftersom det är politiskt otänkbart att låta bolånekollektivet ta konsekvenserna av sitt agerande genom att låta räntorna gå upp, ja då återstår att låta hela nationen kollektivt ta smällen genom kronfall.

 75. Sverige har inte haft inflation på flera år för att förklara kronans starka försvagning. Författaren till artikeln har fel om han försöker förklara den via inflationen. Denna förklaring gällde på 80- och 90-talet, där kronan blev rörlig. Idag kan den förklaras främst av den negativa räntan som har pågått alldeles för länge, och kanske pga det parlamentariska läget som kan bli efter valet. Blir SD störst och lyckas bilda regering med M och KD, är jag säker på att kronan kommer att stärkas markant, om inte andra externa faktorer förvärras…

  • Priserna faller naturligt tack vare ny teknologi och växande stordriftsfördelar och specialisering. Inflation är ökning i betalningsmedel, och krediter skaås i enorm omfattning kontinuerligt. 2% KPI är ett helt idiotiskt mål för penningpolitiken!

 76. Lider med alla fattiglappar som lever från lön till lön, med antingen lån eller i dyr hyresrätt. Ni lever väldigt utsatt. Om kraschen kommer så är ni dom som tar den största smällen.
  Jag sår bara lite extra på åkern och så är allt som vanligt.

 77. Det syns att artikeln är skriven av en jurist och inte en ekonom. Sysselsättning, tillväxt, BNP per capita osv lyser med sin frånvaro. Inte desto mindre finns det en bra poäng i artikeln, men den uttrycks inte tydligt: Sverige fortsätter, precis som på 70-talet, i början av 80-talet och när kronan började flyta i början av 90-talet att devalvera sig ur svårigheter. Växelkursjusteringar i olika former ersatte andra strukturella regormer. Det är den enkla vägen ut. Nu, liksom för 40 år sedan. Det är ett underbetyg till vår demokratiska beslutsprocess och fokus på identitetspolitik.

 78. Det är egentligen enkelt, vi producerar allt mindre själva och har en borttynande primärproduktion samtidigt som vi lever i en spekulationsekonomi.

  Fiktiva värden spekuleras fram bakom polerade skrivbord i någon storstad långt borta av människor som aldrig producerat någonting själva förutom nya verktyg för spekulationer och nya låtsaspengar.

  Att hjulen snurrar fort och vi omsätter en massa pengar är egentligen ett dåligt mått på ekonomin. Även om eu-avgiften ökar med ökad omsättning och ju mera vi spenderar. Primärproduktion, handelsbalans och hur stor andel av befolkningen som är i förvärvsarbete är bättre mått. Observera alltså att hur många personer varje heltidsanställd försörjer är ett intressantare mått.

  Att spendera 100 miljarder på invandrare har ju inget med hur bra ekonomin i ett land att göra även om det mycket felaktigt kan tolkas så eftersom det kortsiktigt och i politiska syften kan misstolkas av ekonomer och media….

 79. Just det tänkte jag när jag hörde om fallet av turkiska liran, åker man utomlands så är den svenska kronan inte värd mycket, en danska kostar ex vis 1.45 – detta nämns dock inte på SVT.

 80. Jag undrar hur Ingves ”hitte-på-pengar”= lika med köp av egna värdepapper (statsskuldväxlar) kommer in i bilden, nu ca 350 miljarder kommer in i bilden?
  Bokförs vad jag förstår inte som ökning av statsskulden.
  Ökar på mängden av s,kr., sänker värdet mot världens valutor.
  Att ECB startade det hela gör tydligen att Ingves måste följa efter.
  För mig verkar förfarandet Ebberöds Bank.
  Kan det fortsätta?
  Hur länge?

  • Nej, de är inte en skuld – rätt – de motsvarar snarast att låta sedelpressarna pumpa ut nya sedlar…fast de inte är riktigt det – som du skisserar devalverar de kronan.

 81. Amortera så mycket ni bara kan nu när räntan är låg.
  Låna inte pengar till konsumtion.
  Jobba för att bli skuldfria.
  Att gå i pension utan att ha några banklån i bagaget är en trygg pension.

  • Dream on! Du glömmer en viktig punkt i ekvationen nämligen politikerna. Då den ekonomiska reseten sker kan det mycket väl bli de som köpt de dyraste husen och skuldsatt sig maximalt som är de stora vinnarna. Alla skulder skrivs av. Den som köpt huset får behålla det och de som sålt huset och satt in pengarna på banken får se saldot gå till noll med hjälp av bailin direktivet. Moraliskt förkastligt men eftersom majoriteten har skulder kommer det bli vägen som politikerna väljer om de fortfarande lever.

   • Näe, mycket mer troligt det blir som i USA. Folk går under vattnet på sina fastigheter, får gå i personlig konkurs, får lämna huset, kommer inte få några nya lån på ett bra tag, får bo i sin bil etc. Banken tar över huset. Låter det sitta och förfalla ett tag. Sen säljs det av till ett kraftigt sänkt pris till någon annan (dock inte förra ägaren, av principskäl). Banken förlorar en massa pengar, hotar gå omkull, men då kommer staten och ger dem enorma bidrag, som skattebetalarna glatt betalar för.
    Sen börjar cirkusen om igen.

    • Denna krasch är mycket större än en fastighetsbubbla. Om man går din väg vilket mycket väl kan ske kommer bankerna att äga de flesta fastigheter och sedan går bankerna under och staten tar över dessa. På detta sättet införs kommunism bakvägen. Det bästa sättet är att staten ger samtliga medborgare en påse pengar som sedan måste användas till att amortera av lånen först. På det sättet undviker man den moraliska faran med att bara skriva av lånen. De som äger sina fastigheter har då en påse med pengar.

 82. Ser fram emot att återvända till mitt gamla sargade hemland och köpa upp lite riktigt fina fastigheter i framtiden, när marknaden kraschat och huspriserna gått genom marken.

  Eller. Kanske inte. Inte om Sverige vid det laget är allt för afrikaniserat. Då får det vara.

 83. National ekonomi och valutor är svåra ämnen för gemeneman att förstå och lägger vi till makroekonomi så blir det omöjligt att förstå vilket Ingves och Magdalena tydligt visar genom att köra Svensk ekonomi rakt ner i avgrunden. Det känns riktigt pinsamt att läsa vilka valutor som gör Sverige sällskap i bottenligan såsom Tunisisk dinar eller vad sägs om Pakistans rupier. Det är med stolthet vi gör sällskap med så framgångsrika nationer???
  Vi har under lång tid förstört vårt land och senaste årens invasion speglar också tron på svenska kronan. De som vill investera i Sverige eller rättare sagt inte vill investera sänker värdet på kronan. De naiva politikerna trodde att de importerade guld, men det har visat sig vara slaggprodukter till ingen nytta eller värde. Svensson kommer att märka de sämre tiderna redan till hösten tyvärr har valet då passerats, och de kan inte ångra sitt val,. Den inflationistiska puls som kommer till hösten kommer att få Svensson att ilskna till, då priserna sticker iväg och arbetslösheten ökar samtidigt som lönerna står stilla. Lägg därtill en riksdag som inte är ansvariga och som hellre jobbar för att utesluta en tredjedel av Svenska folket istället för att se till Sverige s bästa. Efter gårdagens partiledardebatt så finns det tyvärr inget hopp om Sveriges framtid. Avgrunden närmar sig för vi kommer att få en ny DÖ kartell.

  • Den humanitära stormakten förskingrar alla våra pengar på parasiterna, då behövs väl inga långa utläggningar hur framtiden blir?

  • ännu en snille i nationalekonomiska frågor … likheten mellan dig och andra idioter som ventilerar rasistiska åsikter är att ingen av era idioter läst artikeln eller försått de få orden ni råkar ha läst. Skriv en idiot skylt och håll den över huvudet. Nu, håll andan hahaha

 84. Vem tror DU på Magdalena eller Bloomberg?

  ”För att Sverige inte ska gå in i en utdragen period av historiskt låg tillväxt krävs att omfattande strukturella förändringar görs på en lång rad områden, konstaterar Bloomberg, men framför allt menar man att det handlar om att se till att hundratusentals migranter som kommit till Sverige från länder som Syrien och Irak på senare tid kommer in på arbetsmarknaden. Hur detta ska gå till förklaras dock inte.”

 85. Enda möjligheten för Sverige tycks vara att staten sänker bidragsnivåerna drastiskt och överlåter åt den svarta arbetsmarknaden att hålla låginkomsttagarna borta från favelorna.
  Den vita arbetsmarknaden erbjuder 2,5% lågkvalificerade jobb och frågan är om de ändå inte är högkvalificerade för analfabeter och icke svensktalande?

 86. Sosseregeringen tar steg efter steg mot ett fattigt, mångkulturellt land. 2 miljoner invandrare som inte kan klara kvalificerade jobb. Och import av 300.000 ytterligare varjré år.

 87. Man behöver inte några långa förklaringar, när man ser vad staten gör med våra pengar! Den socialistiska framtiden blir SUR!!! Men muslimerna får det bra ändå!

  • Nej och dessutom – pengarna ska ju inte gå till självförstörelse…Irland och Portugal på 1980-talet var fattiga men världens trevligaste…invandring är inte primärt skadligt rent ekonomiskt – men det spelar ju ingen större roll om samhället krackelerar.

 88. Sverige har ingen bra ekonomi utan folk har dålig lön pga kronfallet. Vi har också mängder med konkurser. Det är pga massinvandringen som Sveriges ekonom går på knäna och resten av världen har blivit bra mycket rikare relativt Sverige.

 89. Det är väl fi och rfsl, som styr Sverige. Pridegalan i Göteborg slår alla rekord i osmaklighet. ”Bajspaket till barn och glassglädje med Triumfglass”.

  Bilden av svensken som en mjukis sprider sig. Kan det möjligen vara det, som gör att kronan sjunker? Industrin går hyfsat och byggtakten är det inget fel på.

 90. John Knutsson.
  Sedan katastrofregimen Löfven ”utsågs” av Alliansen, 2013, har den raserad inte bara kronvärdet utan även ”sålt” ut stor (20%) del av Sveriges guldreserv. Detta för att täcka ”notan” för sina ide´er om ”multikulturellt” idealsamhälle. Skjortan har det kostat och vanärande av kvinnors frid och heder. Så här ser min uppföljning ut:
  Sedan 1-1-2014 till i dag
  har Sek fallit med 30.1 % gentemot US $
  och gentemot Euron fallit med 12%
  Rurik 2018-08-18

  • okvalificerad bullshit från ännu en tröttsam typ som håller oönskvärda kulturer och länder ansvarig för allting från dålig skolresultat till klimatförändring. Tröttsam j-a typ

 91. Läs kommentarerna och gissa hur många som läst artikeln. Nu av de du tror att ha läst artikeln, gissa hur många som förstått den. Intressant att de som inte orkar läsa en artikel eller saknar förmåga att förstå den kan snabbt spåra problemet och föreslå lösningen som är naturligtiv äänu mer racism och dessutom a la 30 talets variant.

  Nej, sånt infekterat klimat borde inte alls påverka investerarna vars känslighet enligt många snillekommentatorer här verkar som en superviktig faktor.

  Hur reagerar de på brist på kompetens och aningslöshet i komplicerade frågor, sa du?

  Om du vill förstå sveriges problem, ställ dig framför en spegel.

 92. Inflationen hålls uppe (kring 2 procent) genom lån till låg ränta, t.o.m. minusränta, som håller konsumtionen uppe, vilket gynnar inhemsk efterfrågan på svenskproducerade varor och tjänster, medan det fallande kronvärdet (som är myntets baksida) verkar i motsatt riktning så, att importerade varor och tjänster blir allt dyrare. Och då måste man ju låna mer …

  Det gynnar å andra sidan europeernas turistresor i Sverige medan svenskar, som vill resa i Europa på semestern, får försöka slå runt genom att frenetiskt tugga på jordnötter som apor i bur och släcka törsten med några hinkar gratisvatten på en tysk Bierstube, fransk bistro eller brittisk pub. Det är kontentan av artikeln.

  Förutom att den säger den tysta sanningen, att regering och riksdag är ansvarslösa som inte ser till att värna om svenska kronans värde internationellt till medborgarnas fromma. Lån till konsumtion och boende ökar, plötsligt säger bostadsmarknaden stopp och så står den stressade stats- & kommunalarbetande svensken med skägget i brevlådan.

  Inga nyheter egentligen, men bra att artikelförfattaren höjer ett varnande finger, eftersom politikerna och mainstreamjournalister, som vill vara politiskt korrekta, inte begriper sig på nationalekonomi och därför håller tand för tunga. Så går det som det går med Sverige och de sedan decennier s/v/mp-indoktrinerade svenskarna. Vågar du tänka tanken fullt ut? Emigrera – om du har råd!

LÄMNA ETT SVAR