Svenska kyrkan i Högsbo församling har anordnat en stödkonsert för att samla in pengar till IS-barn i flyktingläger. Det skedde samtidigt en insamling för att specifikt hjälpa att ta hem avlidne IS-terroristen Michael Skråmos barn. Men man säger sig även stödja övriga 60-80 barn med någon form av anknytning till Sverige som fortfarande befinner sig i flyktingläger.

I en artikel hos statstelevisionen SVT hjälteförklaras Patricio Galvez som ”tagit sig an den enorma uppgiften att få hem sina sju föräldralösa barnbarn till Sverige”. Utöver kontinuerlig rapportering kring Galvez och IS-barn med anknytning till Sverige väljer public service också att tillhandahålla sin plattform för marknadsföring av Svenska kyrkans stödkonsert för Galvez insats i Mellanöstern. Konserten anordnades på lördagskvällen i Högsbo kyrka i Göteborg med syfte att samla in pengar till IS-terroristen Michael Skråmos svärfar.

LÄS ÄVEN: IS-terrorist hyllar Sverige: ”Svenska staten betalade min glock och kalash”

Lina Westerberg är församlingsherde i Högsbo församling och enligt statstelevisionen var det ”självklart för henne att öppna upp kyrkan för detta ändamål”.

– Vi vill gärna ställa upp om medlemmarna har önskemål. Och den här situationen är i högsta grad en fråga för kyrkan, berättar Westberg.

LÄS ÄVEN: Norge återkallar IS-terroristers uppehållstillstånd: ”De utgör en allvarlig säkerhetsrisk”

Där slutar det dock inte. Församlingsherden vill även lägga fokus på alla andra IS-barn med koppling till Sverige som befinner sig i flyktingläger.

– Vi vill verka för att även de får komma till Sverige, säger Westberg.

Statstelevisionen gläds
I hotellet som Galvez bor på i irakiska staden Erbil finns även statstelevisionen på plats. SVT:s reporter Thomas Thorén kan inte neutralt hålla leendet borta när han beskriver för tittarna att det varit ”glädjescener” i lobbyn.

LÄS ÄVEN: IS-kvinnor bränner ned ”otrognas” tält i flyktingläger

SVT förmedlar att det flyktingläger som ’IS-resenärerna’ bor i är ”fruktansvärt”. Vidare uppger man att här befinner sig omkring 60-80 IS-barn med anknytning till Sverige som svenska myndigheter arbetar i tystnad med att föra tillbaka.


”Om ni ordnar stödkonsert går jag ur Svenska kyrkan”
I sociala medier är många kritiska mot Svenska kyrkans engagemang. En person undrar om Svenska kyrkan ”ägnade en tiondel åt de kristna offer som Galvez dotter med man slaktade våldtog, mördade och torterade i Irak och Syrien?”

En annan person hotar att lämna Svenska kyrkan om konserten anordnas.

https://twitter.com/LarsOlo61405246/status/1127239223617126400

https://twitter.com/WennstromAke/status/1127290619330797570

LÄS ÄVEN: Kristersson om IS-barnen: ”Sverige har ett ansvar att hämta hem barnen”