Spenshult

T.v. Genrebild migranter. T.h. Spenshults asylboende. Foto: Faksimil Facebook/Lin208

Inrikes

Svenska kyrkan förbjöd asylsökande att kritisera hederskultur och Migrationsverket: ”Man kanske ska hålla käft”

Publicerad 12/12/2019
Annons

Svenska kyrkans representant vid ett asylboende i Halland har tvingat en kvinnlig migrant att avstå en intervju med media. Bakgrunden är ett försök att censurera kulturella problem i Migrationsverkets boende. Vidare normaliserar den kyrkoanställde problematiska förhållanden med att alla migranter ”som är araber” lever med klansamhälle och hederskultur.

Det var i samband med att SVT skulle uppmärksamma den otrygghet som kvinnor upplever på asylboendet Spenshult utanför Oskarström en kvinna skulle intervjuas av statstelevisionen. I sista stund valde hon att avstå intervjun efter att en anställd inom Svenska kyrkan som regelbundet hjälper till i driften av asylboendet beordrat detta.

I en dold ljudinspelning som statsreportern har gjort över telefon med den kyrkoanställde som förblir anonym framkommer flera anmärkningsvärda uppgifter rörande förhållanden med bland annat hedersproblematik bland nyanlända migranter vid asylboendet.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan ska stoppa utvisningar av afghaner utan asylskäl med klockringning

Migranter ”ska hålla käft”

Den anställde anser ordagrant att migranter ”ska hålla käft” och särskilt när det kommer till att kritisera Migrationsverket i media. Ett av argumenten för denna riktlinje är att myndigheten annars kan börja särbehandla boendet negativt. Men mannen vittnar även om att ”det finns ett klansamhälle, det finns män och det finns familjer som kanske inte accepterar om de kritiserar” vilket kan leda till problem i asylboendet.

Nedan följer ett axplock av uttalandena:
”Alla araber” lever i klansamhälle och hederskultur

När SVT frågar den kyrkoanställde hur han vet att det existerar hederskultur i asylboendet svarar han att det gäller exakt alla:Svenska kyrkan: ”Väldigt olyckligt”

Efter att den kyrkoanställde vittnat om problematiken i asylboendet och försökt att censurera migranter från att tala ut om detta fick kyrkoherden stå till svars. Kyrkoherden som också förblir anonym i rapporteringen tar avstånd från uttalandena.

– Det är ett väldigt generaliserande svar, som kan uppfattas som främlingsfientligt. Den här medarbetaren har inte sådana här åsikter egentligen så det är väldigt olyckligt att det har blivit såhär, säger kyrkoherden till SVT.

Muslimskt böneutrop i Svenska kyrkan

På tisdagen uppmärksammade Samhällsnytt hur Svenska kyrkan upplät en lokal för muslimskt böneutrop i ”en bön till mänskligheten”. När prästen Åke Nordlundh i Pajala församling ställdes till svars såg han inga problem i att upplåta en kyrka för böneutrop. Ett beslut som även Stockholms domkyrkoförsamling delade.

– Det är min kristna övertygelse att om jag dagligen övar mig i att fördjupas i min kristna tro och identitet kan jag samtidigt vara nyfiken på och fråga vad andra övertygelser kan tillföra, berättade domprost Hans Ulfvebrand.

LÄS ÄVEN: Muslimskt böneutrop i Svenska kyrkan: ”Nyfiken på vad andra övertygelser kan tillföra”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons