Erik W Graver, Johan Hedlund

Erik W Graver och Johan Hedlund.

Inrikes

Svenska kyrkan i Eskilstuna välkomnar SD: ”Bra att något parti satsar på det bortglömda kyrkovalet”

Publicerad 9/4/2017
Annons

➤ KYRKOVALET Sverigedemokraterna satsar stort på kyrkovalet som hålls om några veckor. Inom den idag vänsterdominerade Svenska kyrkan gör man nu allt för att motarbeta SD. Undantag finns dock. I Eskilstuna välkomnar man SD:s valsatsning och tror att den kan bidra till att sätta det ”bortglömda valet” på kartan igen.

Kyrkovalet hålls den 17 september och valkampanjen är på många håll i full gång. Det gäller inte minst Sverigedemokraterna som denna gång satsar mer än någonsin på kyrkovalet med en miljon i kampanjkassan och hela 1000 kandidater. Det är en tiodubbling, såväl i pengar som i valbara personer, jämfört med det förra kyrkovalet.

Målsättningen är att röstmässigt fördubbla sig jämfört med 2013. Det har man lyckats med i riksdagsvalen och tror sig kunna upprepa även i kyrkovalet. SD siktar på att få representation i kyrkostyrelsen och ordinarie platser i kyrkomötets utskott

En av de många platser där kyrkovalskampanjandet är igång är Eskilstuna. En skillnad är dock att ansvariga för Svenska kyrkan där, i motsats på flertalet andra håll i landet, inte försöker motarbeta eller smutskasta SD:s valkampanj. Tvärtom välkomnar man den.

Endast 13 procent av svenskarna gick till valurnorna i det förra kyrkovalet 2013. I Eskilstuna var uppslutningen ännu lägre, bara 9 procent. På den presskonferens i Kloster kyrka som Svenska kyrkan i Eskilstuna höll på måndagen deklarerade kyrkoherde Johan Hedlund, med hänvisning till SD:s valkampanj, att han och hans kollegor i stiftet är glada åt att i varje fall något parti engagerar sig i kyrkovalet. ”Det behövs för att få upp valdeltagandet”, menade Hedlund.

– Kyrkovalet är ett bortglömt val, sade Hedlund efteråt i en intervju med SVT.

Han fick medhåll av Erik W Graver, som är kommunikatör för Svenska kyrkan i Eskilstuna och som också välkomnar Sverigedemokraternas storsatsning i kyrkovalet:

– Jag tror att SD kan engagera fler människor.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons