Svenskakyrkan (3)

T.v. Ärkebiskop Antje Jackelén med migrationsminister Morgan Johansson (S). T.h. Migranter. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Svenska kyrkan lanserar asylaktivistiskt nätverk för ”påverkansarbete” i Europa

Publicerad 1/31/2020
Annons

Ärkebiskop Antje Jackelén tar nu Svenska kyrkans plattform i anspråk för att växla upp påverkansarbetet för fortsatt massinvandring. Jackelén har i kyrkans regi lanserat ett asylaktivistiskt nätverk som ska driva på förändringen av Europa genom att internationellt utbyta idéer mellan samhällsaktörer och migranter.

Samhällsnytt har återkommande rapporterat om Svenska kyrkans kontinuerliga engagemang för migranter utan asylskäl. Den här veckan har kyrkan arrangerat en konferens som pågått under tre dagar i Malmö där ärkebiskopen själv hade handplockat och bjudit in 70 individer från 15 olika länder i Europa.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan kräver amnesti för alla ’ensamkommande’ migranter

Statstelevisionen fanns på plats i vid konferensen för att uppmärksamma ärkebiskopens initiativ med nätverket som går under namnet ”En värld av grannar”. Den skattefinansierade public service-aktören rapporterar att deltagarna är ”européer” – samtidigt framgår det av videoklippet att deltagare bland annat är migranter från Mellanöstern. Vid sidan om migranter har Svenska kyrkan även bjudit in företrädare från andra religioner, forskare och politiker.


Text från evenemangets hemsida.

Jackelén: ”Väva trådar mellan aktörer”

Ärkebiskopen är tydlig med nätverkets målsättning. Hon vill att de tillsammans ska dela sina erfarenheter ”i påverkansarbetet” och ”väva trådar mellan olika samhällsaktörer” på kontinenten.

– Nu är vi processen att orientera oss mot framtiden, berättar Jackelén för SVT.

”Ondskefulle Trump”

På väggarna i konferenslokalen syns papper med deltagarnas nedskrivna idéer. Det går bland annat att läsa att USA:s president Donald Trump är ”ondskefull”. Vidare finns det förslag på att eliminera vad som påstås vara ”rasistisk och diskriminerande” retorik i politiska debatter.

Ytterligare idéer är mer mångfald på maktpositioner i de olika länderna. Samhällsnytt har klippt ut ett axplock av idéerna:LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan har tappat nästan 1 miljon medlemmar på tio år

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
615Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons