Svenska kyrkans flagga. Foto: W. Carter

Inrikes

Svenska kyrkans medlemras växer

Publicerad 2/23/2023
Annons

Medlemsraset i den alltmer politiserade Svenska kyrkan innebär att man går miste om flera miljoner varje år. Nu riskerar man att tvingas göra sig av med fler lokaler.

Preliminära siffror för 2022 visar att över 45 000 personer lämnade kyrkan samtidigt som knappt 10 000 gick med. 250 miljoner kronor årligen tappar Svenska kyrkan på det minskade antalet medlemmar, även om den totala intäkten från kyrkoavgiften i fjol uppgick till 14,5 miljarder kronor.

LÄS ÄVEN: SD uppmanar vänsterbiskopar: ”Starta egen kyrka för er regnbågsreligion”

Enligt Cristina Grenholm, kyrkosekreterare och teologiskt sakkunnig på Svenska kyrkans nationella kansli, finns det flera skäl till att man tappar så många medlemmar.

– Ekonomiska skäl är ett men även att man inte tror på Gud och känner att kyrkan inte är meningsfull. Det är beklagligt och jag tycker att det är synd att människor avsäger sig en resurs som kan ge tröst och hopp, säger hon till DN.

Man undviker att riva kyrkor i största möjliga mån men det händer, och fler kan det bli i framtiden. Lokaler säljs också och vissa kyrkor har tagits över av andra trossamfund.

LÄS ÄVEN: Hundratals kyrkor säljs när Svenska kyrkan tappar medlemmar

– Det finns gränser för vad en församling mäktar med rent ekonomiskt, säger Cristina Grenholm.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1034”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons