skattestyrelsen

Foto: Leif Jørgensen / CC BY-SA.

InrikesUtrikes

Svenska medborgare åtalas för bombning i Köpenhamn: ”Terroristliknande handling”

Publicerad 5/11/2020
Annons

Den 6 augusti i fjol bombades den danska skattemyndighetens kontor. Sprängladdningen hade placerats vid byggnadens huvudingång. Nu åtalas två svenska medborgare för attentatet som klassas som en terroristliknande handling.

En person kom till skada i explosionen av fragment. Sprängningen orsakade även omfattande materiella skador i området, rapporterar DR.

De två svenska medborgare som nu åtalas är 22 och 23 år gamla och misstänks ha transporterat bomben från Sverige över Öresundsbron – möjligen tillsammans med ytterligare en eller flera oidentifierade gärningsmän.

LÄS ÄVEN: Danska statsministern vill stärka gränsen mot Sverige: ”Vi får inte vänja oss vid explosioner”

Då den danska åklagarmyndigheten menar att gärningen utgör en kränkning av den internationella konventionen mot bekämpning av terrorexplosioner klassar man den därför inom ramen för terrorlagstiftningen, vilket i sin tur innebär att duon riskerar ett hårdare straff.

Man betecknar bombningen som en attack på hela det danska samhället.

– Explosionen har skrämt personalen och resten av befolkningen och stört myndigheternas arbete. Lyckligtvis skadades ingen, men åklagaren anser att ärendet är så allvarligt att det är en terroristliknande handling och därför bör straffet höjas, säger justitieåklagaren Lise-Lotte Nilas.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
845Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons