En ny högerregering kan komma att ”spela Putin i händerna”. Det varnar Svenska institutet för i ett inlägg på det sociala medier Twitter. Nu skyller myndigheten på att de blivit hackade.

Det är tidigt under torsdagsmorgonen som Svenska institutet retweetar ett starkt högerkritiskt inlägg skrivet på engelska från sitt Sweden-konto.

”Det verkar som att inte ens svenskar är immuna mot dumhet. Låt oss nu se hur nära Sverige kommer att spela Putin i händerna. Gå inte för långt bort, Magdalena Andersson. Sverige kan behöva dig förr än de anar”, lyder budskapet i tweeten.

Reaktioner

Myndighetens utspel väcker reaktioner. En av dem som är kritiska är Henrik Hall, rättspolitisk sakkunnig hos Kristdemokraterna.

”Vad menar ni med att retweeta den här tweeten?” undrar han.

En annan som reagerar är juridikdoktorn och lektorn Ola Jingryd.

”Vad menas med att detta retweetas?” frågar han.

Hackade

Samnytt har pratat med Tulle Durling, pressansvarig på Svenska institutet. Hon säger att myndigheten inte står bakom det som twittrats.

– Vi håller på och undersöker vad det är, för det är ingen här som har retweetat det kan jag säga, säger hon.

– Vi håller på och undersöker vad det handlar om.

Nästan direkt efter att Samnytt ringt upp och ställt frågor läggs en ny tweet ut där det påstås att Sweden-kontot blivit hackat.

Faksimil

I ett mejl till Samnytts redaktion skriver Tulle Durling:

”Vi kan konstatera att kontot blivit hackat. Vi har nu bytt alla lösenord och står i kontakt med twitter för att ta reda på vem som ligger bakom. Vi kommer givetvis även att polisanmäla detta. Vi beklagar det inträffade och ser mycket allvarligt på intrånget.”

Svenska institutet har nu tagit bort tweeten.

Sverige blir våldtaget

Den kritiserade tweeten är inte den enda avvikande aktiviteten på Sweden-kontot. Från myndighetskontot har det de senaste dagarna gillats inlägg som handlar om hur Sverige blir våldtaget av invandrare, och att Sverige är en islamsk republik.

Båda inläggen är taggade med @Sweden, alltså namnet på Svenska institutets Twitter-konto. Durling dementerar emellertid att det finns någon robot som automatiskt gillar inlägg taggade på det sättet.

– Nej, vi måste kolla upp hur det här har gått till, säger hon till Samnytt.

– Jag har en dialog med mina kolleger. Vi måste titta på det. Vi är lika förvånade som alla andra här. Det är inga andra som ska kunna gå in där. Vi har råkoll på vad som läggs ut.

Faksimil
Faksimil

Påverkanskampanj

Svenska institutet har de senaste åren haft en viktig roll för regeringen när den finansierat svenska påverkanskampanjer i Ryssland, i syfte att undergräva den ryska regeringen. Inte minst handlar det om att på olika sätt kanalisera pengar till oppositionella krafter.

LÄS MER: Finansierar Löfven ryska nazister med svenska skattepengar?

Myndigheten har även flera gånger varit i blåsväder för sina politiska ställningstaganden och sin aktivism.

LÄS ÄVEN: Myndighetschef i TV4: ”Jag hoppas Macron kommer vinna”