migranter-refugees-welcome

Foto: Takver from Australia, CC BY-SA 2.0 / faksimil Youtube

Utrikes

Svenska regeringen kräver MER invandring till andra EU-länder

Publicerad 5/21/2021
Annons

Medan EU fortfarande inte kommit överens om en gemensam migrationspolitik fortsätter flödet över Medelhavet till Italien, Grekland och Spanien och vidare norrut. Att man lyckas enas om en gemensam linje på området tycks inte heller vara nära förestående.

Ansvaret för att hitta den gemensamma lösningen ligger på den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S). Nyligen lades ett förslag fram som uppskattas av vissa men förkastas av andra.

I den liberalkonservativa partigruppen EPP säger Tomas Tobé (M) att det viktiga är att få kontroll över den yttre gränsen och att stoppa den ekonomiska migrationen till Europa. Men enligt Alice Bah Kuhnke (MP) är förslaget alltför restriktivt och riskerar att man ”krokar arm med skurkstater som Turkiet och Libyen än står upp för mänskliga rättigheter och asylrätten”. Hon vill också se så kallade lagliga vägar in i EU och att ”varje medlemsland måste ta sitt ansvar”.

LÄS ÄVEN: Ylva Johansson slår fast: Asylinvandringen ska fortsätta

Att hitta en gemensam politik som samtliga EU-länder accepterar ser ut att bli svårt, för att inte säga omöjligt. Trots de uppenbara svårigheterna, och motviljan hos en majoritet EU-länder att anta en mer ”svensk” hållning i migrationsfrågan, är den svenska regeringens fortsatta linje att övriga medlemsstater ska ta mer ansvar.

– Jag menar att det är ett genuint svenskt intresse att få en europeisk lösning på plats. Jag tror att det är möjligt att göra. Men då måste vi också inse att vi överger detta med tvingande omfördelning av asylsökande, säger Tomas Tobé.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
837Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons