ulla gustavsson
Inrikes

Svenska simförbundets ordförande tvingas avgå efter debatt om slöjbild

Publicerad 2/14/2019
Annons

Sedan Svenska simförbundets ordförande Ulla Gustavsson uppmärksammat en bild på Riksidrottsförbundets webbplats, där en flicka iklädd slöja som skjuter luftgevär fanns med, har debatten rasat. På torsdagen meddelas att Gustavsson avgår.

Enligt vice ordförande Stefan Persson har man tagit ”den senaste tidens debatt på stort allvar, och har kommit till slutsatsen att det inte längre finns förutsättningar för Ulla Gustavsson att framgångsrikt leda Svenska simförbundet” då ”hennes personliga uppfattningar och uttalanden står i kontrast till Svenska simförbundets strategi och grundsyn, att alla barn ska få plats i vår verksamhet på lika villkor”.

Normaliserar förtryck
När ett distriktsförbund med syfte att inkludera fler barn och ungdomar i verksamheten publicerade bilden reagerade Gustavsson och kritiserade Riksidrottsförbundet.

– Slöjan är ett religiöst, politiskt och sexistiskt plagg. I Riksidrottsförbundets värdegrund är jämställdhet viktigt och slöjan står för något annat. När sådana bilder visas normaliserar de förtrycket, kommenterade Gustavsson.

– Allt ska inte visas. Vill de visa flickor med invandrarbakgrund kan det göras utan att de har slöja på sig. Nu visar RF att de gillar och uppmuntrar hedersförtryck: könsstympning, barnäktenskap, hedersvåld. Det upprör mig. Barn måste få vara barn.

Eftersom det rörde sig om en så pass ung flicka menade Gustavsson att det strider mot de mänskliga rättigheterna.

Obehagligt intryck
Kritik kom även från Lars Liljegren, med tidigare förtroendeuppdrag i bland annat Riksidrottsstyrelsen och Stockholms idrottsförbund, som menade att bilden såg ut som ”en rekryteringsannons för en militant organisation”.

– En liten flicka med slöja skjuter med tungt vapen. Det är en dålig kombination. Det är förvillande likt en rekryteringsannons. Den ger ett ohyggligt obehagligt intryck.

Bilden togs sedermera bort men kritiken fortsatte. Bland kritikerna finns Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson som hävdade att bilden symboliserar ”glädje och inkludering”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons