750 miljarder euro, eller omkring 8 000 miljarder kronor, vill EU-kommissionen se läggas i unionens planerade coronafond med syfte att stödja främst sydeuropeiska länder. Från svensk sida är man skeptiska till upplägget.

Sedan tidigare har Sverige tillsammans med Österrike, Danmark och Nederländerna sagt nej till att pengar ska lånas för att sedan delas ut till länder i Sydeuropa. I stället vill man att pengarna ska villkoras och betalas tillbaka.

LÄS ÄVEN: Merkel och Macron föreslår coronafond på 500 miljarder euro

EU-kommissionens förslag går ut på att den största delen av pengarna, 500 miljarder euro, ska betalas ut som bidrag och 250 miljarder som lån. Man vill också att medlemsländerna ger garantier för att kunna låna upp pengarna. De gemensamt lånade pengarna ska sedan börja återbetalas 2027 av samtliga unionsländer fram till senast 2050.

Höjda avgifter och nya skatter

För att möjliggöra detta vill kommissionen bland annat höja EU-avgifterna och införa nya inkomstkällor i form av nya skatter.

– I dag står vi inför ett avgörande ögonblick. En svag ekonomi i en del av Europa försvagar en starkare ekonomi i en annan del. Antingen går vi alla vidare på egen hand och lämnar länder och regioner i sticket och accepterar ett EU där vissa har och andra inte. Eller så går vi framåt tillsammans, säger kommissionsordföranden Ursula von der Leyen.

von der Leyen menar att valet är enkelt – att ta ”ett stort modigt steg tillsammans” och gå vidare med det nya återhämtningsinstrumentet kallat Nästa generations EU. ”En akut nödvändighet i ett akut läge”, menar hon.

Nordisk skepsis

Men i norra Europas starkare ekonomier är man fortfarande skeptiskt inställda till planen. Från svensk sida yrkar man alltjämt på att hela summan ska betraktas som lån.

– Sverige kommer få betala pengar som går till Sydeuropa, säger Marcus Carlehed, utrikesreporter på statstelevisionen.