Gröna beviset, som blir namnet på den svenska lösningen på vaccinintyg, kan vara på plats till den 1 juni. Ifall det kommer att funka som tänkt direkt från starkt är dock oklart.
I februari gav regeringen Myndigheten för digital förvaltning i uppdrag att utveckla ett digitalt vaccinationsbevis i enlighet med en kommande EU-förordning, något som nyligen beslutades ska träda i kraft den 26 juni.
Den svenska varianten, Gröna beviset, kan dock finnas på plats till början av juni.
– Den tid som har stått till förfogande är ju minimal och det var nog ingen som trodde att det skulle här gå så bra som det faktiskt gör, säger Mats Snäll, chef för digital utveckling på myndigheten, till Sveriges Radio.
I vaccinationsbeviset, som man ska kunna begära ut till sin telefon eller på papper med e-legitimation, kommer det framgå ifall man är vaccinerad, har testats positivt för covid-19 och det gått en viss tid sedan genomgången infektion samt om man har ett färskt negativt covidtest.
LÄS ÄVEN: Regeringen vill tvinga fram vaccinpass – hotar dra in rörelsefriheten
För att det ska kunna användas för aktiviteter inom Sverige, som för att kunna delta i olika evenemang, krävs dock att myndigheten får klartecken för det då eventuella nya riktlinjer och anpassningar krävs.
– Men sen tror jag faktiskt att vi behöver få nåt ställningstagande hur vi ska göra med själva driftsättningen eftersom EU inte kommer att vara klar med sin förordning tills dess och det kommer förmodligen inte vara så många EU-länder som har sina tjänster uppe så för själva resandeändamålet kanske det inte är så mycket värt att starta med tjänsten. Men det här vet inte vi, det behöver vi ha lite dialog med vår beställare om, säger Mats Snäll.
Samtidigt kommer uppgifter om att EU har avbeställt 300 miljoner doser av Astra Zenecas och Johnson & Johnsons vaccin för att ersätta dem med Pfizers.
EU ska också ha påbörjat förhandlingar med Pfizer om att utöka kontraktet fram till 2023 där man ska köpa 1,8 miljarder doser av den andra generationens vaccin.