Svenska vapen till PKK bakom Turkiets Nato-nej
Utrikesminister Ann Linde (S) och beslagtagna AT4. Foto: Jean Marc Ferré

Ett av skälen till att Turkiet säger nej till svenskt medlemskap i Nato är för att svenska vapen används av den terrorklassade kurdiska milisen PKK. Det uppger chefen för Turkiets kommunikationsdirektorat, Fahrettin Altun.

Turkiska medier har vid ett flertal tillfällen de senaste åren rapporterat om hur PKK-knutna miliser beskjutit turkiska ”säkerhetsstyrkor”, inte minst i Irak och Syrien, med svenska pansarskott av typen AT4. Enligt en artikel från den turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agency handlar det om ett drygt tjugotal svenska pansarskott som antingen avfyrats mot eller beslagtagits av turkiska styrkor åren 2017 till 2020.

LÄS OCKSÅ: ”Kurdiska kommunister ska inte bestämma vem som är Sveriges statsminister”

Den turkiska uppfattningen tycks vara att de svenska vapnen skickats till kurdiska miliser i Syrien och Irak för att användas mot Islamiska staten, men att vapnen även avfyrats mot turkiska soldater.

Problematiserar svenskt stöd

I en debattartikel i Expressen lyfter Fahrettin Altun, chef för Turkiets kommunikationsdirektorat, fram de många beslagen av svenska vapen åren efter en blodig terrorattack i Ankara 2016.

”Under de följande åren beslagtog Turkiet svenska pansarvärnsvapen under sitt tillslag mot PKK, eftersom kända PKK-operatörer fortsatte sina rekryterings-, finansierings- och propagandainsatser i Sverige. Detta väckte allvarliga frågor bland det turkiska folket angående tillförlitligheten hos vår nations blivande Nato-allierade”, skriver Altun.

LÄS MER: Turkiet kan stoppa svenskt Natomedlemskap med veto

Enligt Altun är det inte möjligt för Turkiet att säga ja till ett svenskt Nato-medlemskap förrän Sverige ”har fattat ett tydligt beslut angående terroristorganisationer”.

Söker asyl i Sverige

Chefen för det turkiska kommunikationsdirektoratet hävdar också att terrorister som utfört våldsdåd mot civila i Turkiet sökt och beviljats asyl i Sverige. Han menar att bekämpandet av den typen av asylsökande är ett oeftergivligt villkor för att ingå i allians med Turkiet.

Altun är tydlig med att Turkiet inte kommer ändra sig förrän Sverige tar hänsyn till turkarnas oro.

”Om Sverige förväntar sig att Natos näst största armé ska komma till försvar vid ett anfall måste man acceptera detta faktum”, skriver Fahrettin Altun.

LÄS MER: Magdalena Andersson gick med på kurdkrav inför omröstning

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.