sverige-tyskland-stopp
InrikesUtrikes

Svenskar inte välkomna till Tyskland – klassar Sverige som ”högriskområde”

Publicerad 6/8/2020
Annons

Nu sällar sig också Tyskland till den skara länder som säger nej till svenska besökare när de corona-relaterade reserestriktionerna lättas upp. Enligt en tysk smittskyddsmyndighet är Sverige att betrakta som ”ett högriskområde” efter att ha valt en egen väg i krishanteringen som lett till rekordhöga dödstal.

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om en rad länder, däribland Norge, Danmark och Finland, som försiktigt börjar öppna upp sina gränser mot omvärlden igen men behåller restriktionerna gentemot Sverige.

LÄS ÄVEN: Sverige ratas när Norge och Danmark öppnar gränserna mot varandra

Den svenska regeringens och Smittskyddsinstitutets frivillighetslinje och frånvaro av skarpa åtgärder mot viruspandemin har väckt skarp internationell kritik. Nyligen nedgraderades också Sveriges ranking av institutet Standard Ethics med hänvisning till den ansvarslöshet man menar att myndigheter och regering här har uppvisat och som utsatt befolkningen för onödiga risker.

LÄS ÄVEN: Sverige nedgraderas i internationell rankning: ”Skapade onödiga risker för befolkningen i Europa”

För närvarande gäller inreseförbudet för svenska den tyska delstaten Niedersachsen men övriga förbundsstater väntas enligt uppgift inom kort följa efter. Detta sedan den tyska regeringen och förbundsstaterna har kommit överens om att karantän ska gälla för alla resenärer från områden där antalet nya coronainfektioner överstiger en viss siffra per capita och tidsintervall – något som det för närvarande bara är Sverige som gör bland europeiska länder.

LÄS ÄVEN: Finland kommer inte öppna gränsen – pekar ut Sverige som problem

Då Tyskland inte kan erbjuda 14 dagars karantänvistelse för inresande innebär beslutet i praktiken att svenskar tvingas vända vid den tyska gränsen och återvända hem. Regeln gäller även tyskar och andra länders medborgare som besökt Sverige.

Det senare bedöms kunna påverka turismen till Sverige kraftigt i negativ riktning då många resenärer från många andra länder oftast måste passera Tyskland på vägen till och åter och kommer att stoppas vid den tyska gränsen vid hemresan från Sverige. Det är av bland annat det skälet också sannolikt att fler kringliggande länder kommer att införa samma karantänsregler gentemot svenskar som Tyskland nu gör.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1119”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons