Lamotte
Inrikes

Svenskar och äldre invandrare berättar om otryggheten i det nya Göteborg

Publicerad 10/26/2019
Annons

Oberoende journalisten Joakim Lamotte sände under fredagen live från Gustav Adolfs torg i centrala Göteborg. Temat var rånen och otryggheten som dominerat delar av staden de senaste åren. Sin vana trogen lät han vanligt folk komma till tals.

Ett antal människor slöt upp på Gustav Adolfs torg och delade med sig av sina erfarenheter och hur de upplever situationen i staden. Både svenskar och invandrare vittnar om en känsla av otrygghet, öppen drogförsäljning och en uppgivenhet inför hur polisanmälningar behandlas. Många ärenden läggs omedelbart ner.

Tydligt bland de intervjuade framkom att de invandrare som varit i Sverige i många år är skeptiska till landets nuvarande utveckling. När en kvinna från Marocko, som bott i Sverige i 50 år, får frågan hur hon tycker att Sverige förändrats, tittar hon sig omkring och säger bland annat att landet förändrats på grund av de som kommer hit och inte sköter sig.

– Skicka dem tillbaka, de gör inte nytta för landet. De här människorna kan inte sköta sig, de ska bara ha och ha.

En ung marockan känner sig träffad och pekar hotfullt på kvinnan.

Nedan ett kort klipp ur den nästan timslånga live-sändningen.

https://www.facebook.com/joakim.lamotte/videos/483570978904694/

Antalet anmälda personrån i Göteborg har enligt polisen ökat kraftigt de senaste fem åren.

Ofta är rånen brutala och utförs under förnedrade omständigheter. Offren utsätts för slag, sparkar, knivhot och kränkningar. Kringdrivande ungdomsgäng rånar ”främst inte för pengarnas skull, utan för kickarna och makten”, något som Samhällsnytt nyligen rapporterade om.

Sedan 2015 har Lamotte publicerat journalistiskt material på sin Facebooksida, i form av livevideor och textinlägg. Tidigare har han arbetat som reporter på SVT, med bland annat programmen Uppdrag granskning och Debatt. Han har även varit krönikör på Göteborgs-Posten

Lamottes hela reportage ser du här:

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
615Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons