spanien-flagga-euro
Ekonomi

Svenskarna gav 150 miljarder skattekronor – nu höjer Spanien pensionerna

Publicerad 12/7/2022
Annons

Den spanska regeringen meddelar att man höjer den statliga pensionen för alla med närmare 10 procent – ett välkommet tillskott i tider av hög inflation. En tacksamhetens tanke skickas till de osjälviska skattebetalande svenskarna som i stället för att höja sina egna pensioner skänkt 150 miljarder till den coronafond som nu gör det möjligt för de spanska seniorerna att sätta ekonomisk guldkant på tillvaron.

Samnytt har tidigare rapporterat om hur de svenska corona-miljarderna möjliggjort för den spanska regeringen att genomföra en reform där man subventionerar de arbetstagare i landet som vill gå ned till fyradagarsvecka. Nu kommer nästa reform som spanjorerna kan tacka de svenska skattebetalarnas generositet för.

Som i många andra EU-länder skenar inflationen även i Spanien. Det har urholkat de spanska pensionärernas köpkraft. Men tack var de enorma summor pengar landet fått del av genom den internationella corona-fond där Sverige är en framträdande bidragsgivare kan den vänsterlutande spanska regeringen hålla landets pensionärer skadeslösa och säkra deras röster i kommande val.

Med en höjning av den statliga pensionen på 8,5 procent kompenseras Spaniens seniorer för merparten av inflationen och de fördyrade levnadsomkostnader den medfört. Höjningen införs från årsskiftet.

I motsats till andra länder som gjort liknande pensionshöjningar, väljer Spanien att även dela ut pengar till de med de allra högsta pensionerna och höjer också med en högre procentsats.

I Tyskland får pensionärerna nöja sig med mellan 3,5 och 4,2 procents påslag beroende på var i landet man bor. Med den pensionshöjning som gjordes i juli i år hamnar man dock på en nivå som närmar sig den spanska.

Svenska pensionärer drar nitlott

Svenska pensionärer får – till följd av sin stora internationella givmildhet, både till corona-fonden och i bistånd till tredje världen – nöja sig med blygsamma 3 procent i höjning under 2023, långt från vad man tappar i köpkraft till följd av inflationen och långt under vad pensionärer i andra EU-länder får.

För många spanjorer kan den generösa höjningen blir mer en bara en kompensation och innebära en realökning i köpkraft eftersom inflationen i Spanien enligt siffror är på väg ned – från 10,8 procent i juli till 6,6 procent i november.

Det innebär att landet gått från att ligga över EU-snittet till att vara ett av de länder i unionen med den lägsta inflationen. Men som stor nettomottagare av stödpengar från corona-fonden har den spanska regeringen råd att strö pengar omkring sig för att hålla väljarna på gott humör.

LÄS ÄVEN: Efter Sveriges 150 miljarder – Spanien inför fyradagarsvecka
LÄS ÄVEN: Riksdagsminoritet drev igenom bidraget: 150 skattemiljarder till EU:s stödfond

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons