Moskén i Fittja var först ut med böneutrop i Sverige. Foto: Holger-Ellgaard.

”Svenskarna måste också ändra på sig lite grann”

Frågan om böneutrop splittrar Sverige. En undersökning från Sifo för TV4 visar att 60 procent är emot böneutrop. Nu kommer hård kritik från Maqsood Khawaja: ”Det finns ju ganska många muslimer som bor i Sverige. Tiderna är förändrade och svenskarna måste också ändra på sig lite grann”, säger Norsborgsbon.

Få har kunnat undgå diskussionen om böneutropets vara eller icke vara i Sverige. Svenska Yle gjorde ett nedslag i Fittja, där Sveriges första moské med böneutrop finns.

Fredagsbönen i Fittja är mycket populär och lockar flera hundra muslimer, en majoritet är män. Kvinnor och barn är anvisade till en avskild plats i moskén.

– Vi har andra viktigare problem som politikerna måste titta på. Det är bra marknad att vara anti-muslimsk och anti-invandrare just nu. Jag hoppas det också blir anti-kriminalitet och anti-orättvisor i Sverige, det är viktigt, säger Lutvig Barlas som tycker att hela diskussionen är överdriven.

– För mig spelar det ingen roll om böneutropet hörs ute eller inte. Jag tittar på appen för att kolla vilka tider som är bönetider.

Lutvig Barlas menar också att det finns mycket fördomar mot muslimer, och att samhällsfokus borde ligga på andra, viktigare frågor.

– Dom tror att vi inte tänker på någonting annat än islam, att vi sitter hemma och ber 24 timmar och att vi inte tänker på framtiden, men det är fel! Vi vill ha bättre möjligheter för oss invandrare, bättre satsningar mot segregationen, säger han till svenska Yle.

Växjö näst på tur

Än så länge har bara moskéerna i Fittja och Karlskrona böneutrop på fredagar, men tanken är att Växjö ska bli nästa moské med böneutrop som hörs utomhus.

– Sverige är ett demokratiskt land så jag tycker att böneutrop borde vara tillåtna, säger Maqsood Khawaja och tillägger:

– Det finns ju ganska många muslimer som bor i Sverige. Tiderna är förändrade och svenskarna måste också ändra på sig lite grann.

Politikerna i Växjö har godkänt att maxnivån för böneutropet får vara 110 decibel. Ärendet har nu gått vidare till polisen som kommer att avgöra frågan.

LÄS MER: Pensionär i Alvesta får moské för 3000 muslimer tio meter från sitt hus – ”det känns lite otryggt”
LÄS MER: Moské som ansökt om böneutrop hetsar mot kristna och judar
LÄS MER: M tar avstånd från fem år gamla hånfulla uttalanden om böneutropskritiker
LÄS MER: Svenska folket är för ett förbud mot muslimska böneutrop
LÄS MER: Löfven vill låta kommunerna besluta om böneutrop
LÄS MER: KD säger nej till böneutrop
LÄS MER: Olagliga böneutrop under flera år – polisanmäls
LÄS MER: Biskopen i Växjö stift välkomnar muslimska böneutrop
LÄS MER: Moské vill ha böneutrop – ”Bra för integrationen”
LÄS MER: Minaret med böneutrop ska underlätta integrationen

[totalpoll id=”222328″]

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.