Kammaråklagare Mats Ljungqvist, som leder den svenska utredningen av attentatet mot Nord stream, kommenterar inte de uppgifter som framkommit i tysk media om att ukrainska attentatsmän ligger bakom attacken. Det uppger han för Samnytt.

Sedan förra året har i storleksordningen 25 till 30 journalister från den tyska tidningen Der Spiegel och tyska public service-kanalen ZDF arbetat tillsammans för att ta reda på vem eller vilka som låg bakom attentatet mot de båda gasledningarna.

LÄS ÄVEN: Tysk media: Ukraina utförde terrordådet mot Nord Stream

Brottsutredningen beskrivs enligt en tysk tjänsteman som ”den viktigaste utredningen i Tyskland under efterkrigstiden, på grund av dess politiska implikationer”.

Potentiell krigshandling

Nord stream-ledningarna var centrala för Tysklands energiförsörjning. När de sprängdes bidrog de till att energikostnaderna sköt i höjden. Det har vållat omfattande ekonomisk skada för hela Västeuropa. Det handlar om oräkneliga miljarder. Även i Sverige märks effekterna i form av skenande inflation och en krona i gungning.

Attentatet skulle enligt Der Spigel kunna ses som en krigshandling mot Nato-landet Tyskland. Attacken har från officiellt tyskt håll beskrivits som ett angrepp på ”tyska statens interna säkerhet” syftandes till att ”åsamka bestående skada på staten och dess anläggningar”.

LÄS ÄVEN: Nord stream-åklagaren: ”Inte logiskt” att Ryssland ligger bakom

Om Ryssland ligger bakom, skulle det alltså kunna innebära världskrig. Om USA, Polen eller något annat allierat land är skyldigt gör det knappast situationen mindre komplicerad.

Hur kan man vara vän med någon som vill en illa?

Spåren leder till Ukraina

Men de tyska journalisternas grävande arbete har inte lett dem till Ryssland eller USA. Istället leder spåren till Ukraina. Ett land Tyskland och övriga Nato- och Nato-allierade länder skickar vapen för åtskilliga miljarder till i ett allt blodigare proxykrig mot Ryssland.

LÄS ÄVEN: Pulitzer-belönad journalist pekar ut USA för Nord stream-sabotage

Med hjälp av bland annat förfalskade EU-pass hyrde en grupp ukrainare i september förra året en segelbåt i den tyska hamnstaden Warnemünde; segelbåten Andromeda, en Bavaria Cruiser 50 som ägs av Mola Yachting GmbH.

Via den tyska hamnen Wiek och den danska ön Christiansö tog sig attentatsmännen fram till Nord stream-ledningarna och dök ned till och placerade ut tids- eller fjärrutlösta sprängladdningar. Resten är historia.

Andromeda. Foto: Mola Yachting GmbH
Google Earth

De tyska journalisterna har även identifierat en av de män som utförde attentatet: ”Valeri K” från den ukrainska staden Dnipro. Tyska medier skriver sällan ut fullständiga efternamn.

LÄS ÄVEN: Experten: Nord stream sprängdes från ytfartyg

Valerie K tjänstgör officiellt i Ukrainas 93:e mekaniserade brigad. Journalisterna har tagit reda på var han bor, och till och med intervjuat hans familj.

Beordras mörklägga

Enligt Der Spiegel är det fastslaget att attentatsmännen kommer från Ukraina. Men de tyska utredarna har fått order om att hålla det hemligt. Ordern kommer från högsta ort: Regeringen i Berlin.

LÄS ÄVEN: Professor: USA sprängde Nord stream

Om det officiellt slås fast att Ukraina ligger bakom ett av de värsta attentaten eller terrordåden mot Tyskland och hela EU sedan andra världskriget, skulle det kunna äventyra det militära och ekonomiska stödet till Kiev.

”Skulle det sätta stopp för Tysklands pågående stöd till landet med stridsvagnsleveranser och potentiellt till och med stridsflygplan?” frågar sig Der Spiegel.

Ukrainas syfte med attentatet antas vara att tvinga Tyskland att sluta köpa gas från Ryssland, för att strypa den ryska gasexporten och intäkterna.

Har ingenting att berätta

Samnytt har sökt den svenske Nord Stream-åklagaren Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål för att fråga honom vad han anser om de tyska uppgifterna. När Samnytt pratat med honom tidigare, har han vägrat svara på frågor och slängt på luren.

LÄS MER: Zelenskyj: Spräng Ungerns oljeledning

Vi frågar även om han ”fått liknande förhållningsorder, exempelvis från den svenska regeringen, om att de fynd som gjorts under den svenska utredningen av politiska skäl inte får komma allmänheten till del”.

Till slut svarar han via mejl.

”Med hänvisning till förundersökningssekretess har jag för närvarande ingenting att berätta. När det ändrar sig så meddelar vi det genom en pressrelease”, skriver Mats Ljungqvist.

LÄS ÄVEN: Ansvarige åklagarens svar när Samnytt frågar om Nord stream-utredningen