Den 22 mars 2016 genomfördes en serie muslimska terrorattacker i Belgiens huvudstad Bryssel. Först nu, fyra år senare, väcks åtal mot tio personer för dåden. En av dem är Osama Krayem, uppvuxen i ”utsatta området” Rosengård i Malmö.

Osama greps av belgisk polis ett par veckor efter attentaten i en lägenhet i Bryssel. Han har sedan dess suttit häktad i avvaktan på rättegång.

Skulle ha sprängt sig i luften

”Svensken” skulle ha sprängt sig själv och ett stort antal belgare i luften med en självmordsbomb. Sprängladdningen utlöstes dock aldrig. Uppgifterna går isär om huruvida det berodde på ett tekniskt fel eller att Osama inte vågade fullfölja attacken. Själv hävdar han att han i sista sekunden ångrade sig.

En granskning av Osama har visat att han var en framträdande rekryterare av resenärer till IS innan han valdes ut att ingå i den terrorcell som utförde dåden i Bryssel. Han används fortfarande som affischnamn i det som återstår av IS i organisationens muslimska terrorpropaganda.

Tio åtalas

Tre av attentatsmännen i Bryssel kan inte åtalas då de dog i självmordsattackerna tillsammans med 35 tunnelbane- och flygresenärer där dåden begicks. Ytterligare tre av de sammanlagt återstående 13 misstänkta slipper i nuläget åtal.

En person, Oussama Atar, marockan med belgiskt medborgarskap, åtalas i sin frånvaro men misstänks vara avliden i samband med en flygräd i Syrien dit han rest för att ansluta sig till den muslimska terrormilisen IS.

En av de åtalade, Salah Abdeslam, som tilldelats franskt medborgarskap, misstänkts även ha varit inblandad i terrordåden i Paris i november 2015.

Rättegång först 2022

Även om åtal nu väcks kommer det att dröja ytterligare drygt ett år innan själva rättegången inleds någon gång under våren 2022.