I fredags sköts tre personer utanför en frisörsalong på Islev Torg i Rødovre utanför Köpenhamn ägd av svenska medborgare. Ett av offren avled och uppges vara en 17-årig svensk medborgare. Dagen innan mördades en man i stadsdelen Nørrebro. Samma dag häktades en 21-årig man bosatt i Göteborg, misstänkt för mordet.

Enligt dansk polis är det oklart om det finns kopplingar mellan skjutningarna. Klart är dock att det finns en tydlig koppling till Sverige i båda fallen. Dansk polis vill dock inte bekräfta att fredagens skjutning är gängrelaterad.

– Det har jag ingen kommentar på. Vi utreder brett, säger Mads Dam, vakthavande vid Københavns Vestegns polis, till Expressen.

LÄS ÄVEN: Förlängd dansk gränskontroll – Sverige utgör islamisthot

Den svenske medborgaren som greps för mordet i torsdags har tidigare dömts för flera grova brott i Sverige, bland annat rån och grovt vapenbrott. Han greps i en bil tillsammans med ytterligare en man.

I bilen hittades det misstänkta mordvapnet, uppger Aftonbladet. Enligt åklagaren var det den 21-årige svenske medborgaren som avlossade de dödande skotten.

LÄS ÄVEN: Gängkriminellt facit hittills i år: 320 skjutningar och 44 döda

Svenska medborgare bland både offer och förövare

Offret för torsdagens mord var en kriminell gängmedlem tillhörande grupperingen NNV, som står för Nørrebro-Nordvest. NNV sammankopplas med Satudarah och uppges ligga i konflikt med Bandidos. Mannen sköts i ryggen och avled.

Fredagens skjutning ägde rum i anslutning till en frisörsalong som ägs av en svensk medborgare, skriven i Malmö. Enligt Jyllands-Posten träffades ägaren, som överlevde skotten, i magen medan 17-åringen sköts i nacken. Det tredje offret uppges ha skadats i handen.

LÄS ÄVEN: Utredning påvisar stora brister i Sveriges gränskontroll

Torpeder från Sverige

Ägaren till frisörsalongen uppges själv vara en kriminell man som bland annat figurerat i mord- och narkotikautredningar i Sverige. Enligt DN misstänker dansk polis sedan tidigare att gängmedlemmar bosatta i Sverige agerar torpeder åt danska grupperingar. Bland annat uppges grupperingen Dödspatrullen, från Järva i västra Stockholm, ha startat en lokal avdelning i Köpenhamn.

I augusti häktades en 20-årig medlem i Dödspatrullen och två andra svenska medborgare för rån mot en butik i stadsdelen Østerbro i Köpenhamn. Även ett mord i Christiania misstänks ha kopplingar till kriminella gäng i Sverige.

– Svenskarna [sic] har i olika sammanhang uppträtt väldigt aggressivt, bland annat då de gått in i Christiania och krävt folk på pengar, berättar en anonym källa för Danmarks Radio.