Under det senaste året har stödet för kärnkraft i Sverige ökat med en markant uppgång 2021 jämfört med fjolåret, något experter tror beror på den akuta elbristen.

– Stödet för kärnkraften har stärkts över tiden. Redan 2017 började det öka och vi har sett en kontinuerlig uppgång sedan dess. Sedan ser vi en relativt stor förändring mellan 2020 och 2021 där stödet ökat ytterligare, säger René Bongard, chef för opinionsanalys på Svenskt Näringsliv till fPlus.

Varannan månad genomför Svenskt Näringsliv en undersökning som för mars visar att 44 procent instämmer i påståendet att den svenska kärnkraften bör byggas ut medan 29 procent inte instämmer. 2017 låg andelen positiva på 31 procent och negativa på 41 procent.

Enligt Bongard kan man inte bevisa att ökningen av de som vill se en utbyggd kärnkraft beror på elbristen, men kan mycket väl vara en konsekvens av debatten. Han får medhåll av Thomas Björklund, energiexpert på WSP, som märkt att intresset för kärnkraften ökat parallellt med den uppblossade debatten och forskningen kring fjärde generationens kärnkraft.

LÄS ÄVEN: PROGNOS: ”Grön” industri kommer att sluka ALL el

Björklund vill inte ta ställning för eller emot kärnkraften men konstaterar att den är klimatneutral och planerbar. Han påpekar också att el är något man tar för givet tills man plötsligt inte har det och att debatten vanligtvis uppstår på vintern för att sedan glömmas bort under sommaren.

Mikael Möller, näringspolitisk chef på IKEM och talesperson i elnätsfrågor för SKGS, ett samarbete mellan de fyra branschföreningarna Skogsindustrierna, IKEM, SveMin och Jernkontoret, understryker att det är viktigt för den svenska industrin med ett elsystem som går att lita på och då planerbarkraft läggs ned i södra Sverige påverkas hela elsystemet negativt.

LÄS ÄVEN: ”Hela den svenska vindkraftutbyggnaden är en massiv bluff”