förskola

Foto: Danieldnm.

Inrikes

Svenskundervisningen otillräcklig på flera förskolor

Publicerad 5/9/2018
Annons

På flera förskolor med barn med få svenskfödda föräldrar varnar forskare för att barnen inte lär sig tillräckligt bra svenska för att klara skolan.

Sveriges Radio rapporterar att forskare varnar för att svenskundervisningen är undermålig på flera av landets förskolor. På vissa förskolor har barnen med svenskfödda föräldrar blivit för få.

Polly Björk-Willén, professor i pedagogiskt arbete vid Linköpings Universitet, har tillsammans med en grupp forskare studerat kvalitén på språkundervisningen på vissa av landets förskolor.

Genom studien har de bland annat kommit fram till att barn med annat modersmål lär sig otillräcklig svenska när de flesta andra barnen också har ett annat modersmål än svenska. Detta har lett till att både förskolelärare och forskare varnar för att barnen får det tufft att komma in i svenska samhället.

Exakt hur omfattande problemet är har dock inte klarlagts då varken Skolverket eller Skolinspektionen har undersökt saken närmare och studien enbart berör ett fåtal förskolor.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
628Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons