Den så kallade Sverigebilden får sig en rejäl törn när Der Spiegel, ett av Europas mest sålda och respekterade nyhetsmagasin, granskar hanteringen av äldre i Sverige under coronapandemin. Bland annat riktas skarpa anklagelser mot hur människor förvägrats vård som skulle räddat deras liv. Publiceringen har orsakat ett politiskt jordskred i Tyskland.

Artikeln beskriver hur svenskar är vana vid att staten tar hand om dem och att få länder går lika långt för att skydda sina invånare. Nollvision för trafikolyckor och statens monopol på alkohol nämns som exempel. När coronapandemin nådde landet kände därför de flesta som vanligt att de var i goda händer, skriver Der Spiegel. Statsepidemiolog Anders Tegnell lyftes till skyarna och regeringen betonade att riskgrupperna, särskilt äldre, skulle skyddas.

LÄS ÄVEN: Åkesson till attack mot regeringen på Twitter: ”Coronastrategin en ättestupa”

Istället trängde viruset snabbt in på äldre- och vårdhem och sprids sedan nästan okontrollerat på flera anläggningar. Detta är den främsta anledningen till att coronadödligheten i Sverige är cirka tio gånger högre än i grannländerna Finland och Norge. Der Spiegel beskriver det som att ”döden bjöds in i Sverige”.

Äldre avlivas istället för att få vård

Flera fall där äldre avlivas istället för att få den vård de har rätt till listas. Det beskrivs som ”senicid, det socialt accepterade dödandet av äldre människor”. För Tegnell kom de många dödsfallen ”verkligen som en överraskning”, skriver tidningen. Publiceringen har lett till en rad fördömanden av Sverige från kända och inflytelserika personer i tysk media.

Markus Söder, Bayerns ministerpresident och av många tippad som Tysklands nästa förbundskansler, fördömde Sveriges hantering av de äldre under en presskonferens tillsammans med förbundskansler Angela Merkel, rapporterar Frankfurter Rundschau.

”I Sverige betalade de äldre priset”

Inför pressen varnar Söder för begreppet ”flockimmunitet”. Han menar att det kostar många liv. ”I Sverige betalade de äldre priset för detta”, betonade han och förklarade att: ”Det handlar om respekt och solidaritet mellan generationerna. Vi är en välfärdsstat, inte ett ego-land”.

När Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, ombeds förklara Tysklands regler under lockdown tappar hon tråden helt när hon börjar jämföra med situationen i Sverige. Till slut avbryter sig själv med att säga att hon “talat in sig själv i ett litet raseriutbrott” och ber journalisten upprepa frågan, rapporterar Express.

LÄS ÄVEN: Fortsatt bristande coronaberedskap – Tegnell trodde inte på andra våg

Även den tyske socialdemokratiske hälso- och sjukvårdspolitikern Karl Lauterbach, tillika epidemiolog med professur på Harvard University, har riktat hård kritik mot Sveriges strategi. I den politiskt och vetenskapligt inriktade talkshowen ”Maischberger”, ett program med mångmiljonpublik, förklarar han att: ”Sverige offrar de äldre för att inte stänga kaféer”.