I kölvattnet av Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm nyligen ska en omfattande desinformationskampanj pågå mot Sverige.

På tisdagen möttes riksdagens partiledare i ett extrainsatt säkerhetspolitiskt möte, där även Säpo, Myndigheten för Psykologiskt försvar och UD deltog, och på en pressträff efteråt sa statsminister Ulf Kristersson (M) att ”vi behöver ta ned tonläget och kyla ned situationen”.

Kristersson ska också ha vänt sig till FN:s generalsekreterare António Guterres för att meddela att Sverige inte söker strid med omvärlden.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson kräver att SD portas från säkerhetspolitiska samtal

Om Paludans manifestation och den upphängda dockan föreställande Erdogan säger han att personerna bakom agerat ”nyttiga idioter för krafter som vill Sverige illa”.

Enligt uppgifter ska partiledarna bland annat ha informerats om att Sverige just nu är utsatt för omfattande informationspåverkan och att denna är mer aggressiv än tidigare.

Islamfientligt land

I den muslimska världen beskrivs Sverige som ett islamfientligt land där koranbränningen genomfördes med tillstånd av svenska myndigheter, och som en konsekvens av detta pekas ut som ett legitimt terrormål.

– Jag tar den samlade situationen på stort allvar. Vi är i en extremt dålig tid att ovarsamt uttrycka sig om andra länder så det försvårar Sveriges gemensamma säkerhet, sa Kristersson.

LÄS ÄVEN: Turkiets nya Nato-besked: Omöjligt att släppa in Sverige

– Just nu är det viktigaste vi kan göra att klargöra att det inte är landet Sverige som avrättar dockor som ska föreställa andra länders ledare, eller eldar koraner för att kränka andra människor.