Klockan 8 i morse öppnade vallokalerna och idag väljer svenska folket vilken riktning landet ska tas under de fyra nästkommande åren.

Kl 18.15 inleds SVT:s valvaka som Jimmie Åkesson valt att bojkotta på grund av övertrampet i fredags då kanalen tog avstånd från ett uttalande SD-ledaren gjorde om invandrare som sedan förvanskades.

Kl 20.00 stänger vallokalerna och SVT:s vallokalsundersökning, som brukar stämma relativt bra överens med slutresultatet, presenteras.

Framåt 22-23 presenteras mandatfördelningen i riksdagen.

Hur många procent får Sverigedemokraterna?

SVT:s vallokalsundersökning:

S: 26,2 procent
SD: 19,2 procent
M: 17,8 procent
V: 9,0 procent
C: 8,9 procent
KD: 7,4 procent
L: 5,5 procent
MP: 4,2 procent

Valresultatet när i princip alla distrikt räknats (dock inte alla förtidsröster)

S: 28,4 procent
SD: 17,6 procent
M: 19,8 procent
V: 7,9 procent
C: 8,6 procent
KD: 6,4 procent
L: 5,5 procent
MP: 4,3 procent

Socialdemokraterna backar men inte så mycket som de flesta bedömare trott och är fortfarande landets med god marginal största parti
Sverigedemokraterna ökar kraftigt men ändå mindre än de flesta bedömare förutspått och avgjort mindre än vad man inom partiet och bland partiets väljare förväntat sig. Man blir varken största eller näst största parti i riksdagen, utan blir kvar på tredjeplatsen.
Moderaterna backar men i likhet med S blir förlusten mindre än vad som förutspåtts
Vänsterpartiet ökar men i likhet med SD inte med så mycket som bedömare tippat och vad man inom partiet förväntat sig.
Centerpartiet ökar och gör det med ungefär förväntade siffror.
Kristdemokraterna gör ett betydligt bättre val än 2014, vilket är precis tvärtemot vad de flesta förväntat sig. Enligt många bedömare skulle partiet inte ens klara sig kvar i riksdagen.
Liberalerna gör ett lika dåligt val i år som 2014 men något bättre än vad många opinionsinstitut tippat, där somliga hade partiet balanserande på riksdagsspärren.
Miljöpartiet backar rejält men klarar sig med ett nödrop kvar i riksdagen, vilket var långt ifrån självklart i förhandstippningarna.

Det rödgröna och det borgerliga Alliansblocket blir nästan exakt lika stora och samlar ungefär 40% vardera, vilket innebär att båda blocken är långt ifrån att uppnå en riksdagsmajoritet. Ingen av de sju partiledarna kunde under kvällen och natten ge något konkret besked på frågan hur man ska kunna bilda regering men samtligt var ense om att det ska ske utan stöd från Sverigedemokraterna.

Alliansen hävdade att valresultatet kräver att Stefan Löfven avgår och att alla regeringssamtal förs under ledning av talmannen. Löfven avvisade det kravet och vill i stället själv som statsminister bjuda in de övriga partierna (utom SD) till regeringssamtal. Det är oklart om Allianspartierna kommer att gå med på det eller avvakta riksdagens öppnande då man formellt kan få Löfven avsatt och först därefter delta i några regeringssamtal.