Det var i fredags som Sverige gick om hela Kina i antalet dödsfall av Covid-19. Men nyheten väckte svalt intresse i svenska medier – endast Fria Tider har rapporterat om den. Statsradion rapporterade ivrigt när Italien gick om Kinas siffror i mars – men är helt tyst när det nu gäller Sverige.

Trots en internationellt sett liten befolkning har svenska regeringen och Folkhälsomyndigheten misslyckats med sin hantering av epidemin till den grad att Sverige gick om officiella kinesiska dödssiffror förra veckan. Medan dödssiffran i Kina – som anses ha stoppat smittspridningen – med en befolkning på drygt 1,4 miljarder människor ligger stilla på 4634 avlidna, ökar den i Sverige varje dag. Idag har den stigit till 4694 personer.

Trots att nyheten förefaller ha ett stort allmänintresse var det endast alternativmedia Fria Tider som skrev om det i fredags. I övrig svensk media var det kompakt och sammanhållen tystnad. Annat var det den 19 och den 20 mars när det skulle rapporteras om att Italien gick om Kinas siffror. Då skrev i princip alla större svenska medier om detta i stora rubriker – vilket kan ses på följande länk.

Sveriges Radio var en av de medier som var mest ivriga att rapportera om den sorgliga nyheten från Italien – med ett två minuter långt inslag från en egen korrespondent i landet.

Nu när detsamma gäller Sverige verkar dock statsradion sakna något intresse för att uppmärksamma nyheten.  Samhällsnytt har pratat med P3 Nyheters ansvarig utgivare  – där nyheten gick förra gången – Caroline Lagergren över telefon. Vi har frågat henne varför SR inte vill uppmärksamma nyheten nu.

När Lagergren har hört frågan har det dock uppstått ett möte som hon skulle till. Därmed avböjde hon att svara på våra frågor – inklusive varför hon tar emot telefonsamtal från växeln om hon sitter i ett möte och inte kan prata.

Nyheten om Italien har Sveriges Radios vanliga fotnot:

Det har visserligen funnits en skepsis mot den kinesiska statistiken – som också reviderades upp från 3400 till 4634 sedan nyheten om Italien gått ut i mars. Eftersom det saknas något annat statistiskt underlag att förhålla sig till än det som de kinesiska myndigheterna hittills har publicerat är det den siffra som gäller både för WHO och nationella hälsomyndigheter.