flygplan british airways

Foto: Alan Wilson, CC BY-SA 2.0

Inrikes

Sverige inför reseförbud från Danmark och Storbritannien

Publicerad 12/21/2020
Annons

På måndagens pressträff meddelade regeringen att man med anledning av den muterade och mer smittsamma varianten av coronaviruset inför reseförbud från både Danmark och Storbritannien.

Samhällsnytt rapporterade i går om att flera länder infört, eller planerade att införa, ett reseförbud från Storbritannien där en muterad variant av coronaviruset är upp till 70 procent mer smittsamt och sprider sig okontrollerat genom landet.

På söndagen förekom också uppgifter om att Tysklands förbundskansler Angela Merkel ville införa ett inreseförbud från Storbritannien för hela EU, något hon skulle diskutera med den franske presidenten Emmanuel Macron.

LÄS ÄVEN: Ny variant av coronaviruset upptäckt i Storbritannien

För svensk del blir det nu inreseförbud både från Danmark och Storbritannien. Svenska medborgare har dock en ovillkorlig rätt att resa till Sverige och kommer inte att beröras av reseförbudet. Övriga resenärer från de berörda länderna kommer att avvisas.

– Syftet med så här kraftfulla åtgärder är givetvis att vi måste försöka förhindra ytterligare spridning av coronaviruset och att fler människor i vårt samhälle insjuknar, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Skälet för beslutet om inreseförbud från Danmark sägs främst vara till för att minska risken för trängsel och smittspridning i köpcentrum och på restauranger i Skåne. För Danmark kommer personer som arbetar eller bor i Sverige att undantas.

Träder i kraft vid midnatt

Inreseförbudet kommer att träda i kraft från midnatt i dag och gälla till och med den 21 januari 2021.

Folkhälsomyndigheten har också beslutat att de som rest från Storbritannien efter den 12 december ska testa sig så snart som möjligt och stanna hemma upp till sju dagar efter ankomst.

LÄS ÄVEN: Nya restriktioner införs och munskydd rekommenderas

Förutom Danmark och Storbritannien har förekomst av det muterade coronaviruset även rapporterats från Italien, Nederländerna och Belgien. Samtidigt utesluter man inte att den nya virusvarianten finns även i Sverige.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons