I kölvattnet av den stukade svenska elproduktionen, då Ringhals 1 stängts ned och vindkraftverken stått stilla, har man fått starta oljekraftverket i Karlshamn. Då köldknäppen dröjt sig kvar har importen av polsk el ökat.

Vid elbrist får Sverige inte stoppa export av el vilket skulle utgöra ett brott mot EU:s lagstiftning om den fria marknaden. Sverige exporterar idag el samtidigt som import sker från exempelvis Tyskland, Polen och Litauen. Dessa länder har mer än hälften av sin el från kol- och gasverk. Om elen är billigare att producera i Sverige än ett annat land så exporterar vi, och vice versa.

LÄS ÄVEN: Elbristen: Nu eldar Sverige olja för elproduktion

Det var i början av februari som oljekraftverket i Oskarshamn fick sättas igång för att balansera Sveriges kraftnät.

Enligt uppgifter på måndagen är importen av polsk el via sjökabeln till Karlshamn redan i mitten av februari nästan dubbelt så stor som under hela 2020. 

Enligt Svenska kraftnät är kallt väder, stängningen av en kärnkraftsreaktor och låg tillgång på vindkraft några av förklaringarna till situationen.

Satsar på kärnkraft

Just Polen är ett av världens mest kolkraftsberoende länder. Där har man dock nyligen beslutat att satsa på kärnkraft och senast till 2049 ska landets kolkraftverk vara nedlagda. Det första nya polska kärnkraftverket planeras stå klart till 2033.