Sverige på väg mot en värre krasch än på 90-talet
Foto t h: Ekerö centrum / Arild Vågen, CC BY-SA 3.0

Under drygt ett halvår har har de svenska bostadspriserna sjunkit och hittills i år har de gått ned med 14 procent. Detta sker parallellt med stigande levnadskostnader och räntor.

I oktober ökade prisfallet till en hastighet som inte setts sedan krisen på 90-talet, detta enligt Valueguards index HOX Sweden som visar ett prisfall på tre procent under månaden.

LÄS ÄVEN: Fortsatt prisfall på bostäder

Enligt Bloomberg accelererar Sverige ifrån andra utvecklade ekonomier avseende hastigheten på boprisfallet, samtidigt som prisfallet i dessa länder förmodligen inte kommit igång på riktigt ännu. Inflationen och Riksbankens räntehöjningar anges som skäl till varför Sverige drar ifrån.

Sämre förutsättningar

Sverige tros ha sämre förutsättningar nu än på 90-talet samtidigt som belåningen är avsevärt högre, vilket tros kunna resultera i en värre krasch denna gång.

– Många bostäder säljs på nivåer runt utropspriset och budkrig är sällsynta, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsakringar Fastighetsförmedling, i ett uttalande.

LÄS ÄVEN: Finansinspektionen varnar för prisras på bostäder

– Vi förväntar oss inte att se en riktig återhämtning förrän tidigast till våren nästa år.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.