Foto: Holger Ellgaard.

Sverige rasar på topplistan över världens främsta innovationsländer

Sverige tappar fem placeringar på Bloombergs topp 10-lista. Från en andra plats i fjol till sju i år. Bäst i Norden blir Finland.

Länderna rangordnas bland annat efter forskning och utveckling, produktivitet, högteknologi, högre utbildning och patent. Precis som i fjol, och sex av de sju år Bloomberg utfört mätningen, ligger Sydkorea på första plats följt av Tyskland och Finland.

Tyskland steg till en andra från fjärde plats men var nära att slå Sydkorea tack vare landets produktivitet och forsknings- och utvecklingsarbete vid storföretag som Volkswagen, Bosch och Daimler.

Trean Finland klättrar upp fyra placeringar och blir därmed det mest innovativa landet i Norden. Norge hamnar på plats 17 och Danmark precis utanför topp tio.

Förra året nådde USA inte topplistan överhuvudtaget men är i år tillbaka på en åttonde plats. Världens största ekonomi Kina finns på plats 16 – när det gäller patent ligger dock landet tvåa.

Listan
1. Sydkorea
2. Tyskland
3. Finland
4. Schweiz
5. Israel
6. Singapore
7. Sverige
8. USA
9. Japan
10. Frankrike

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.