annika-strandhäll-vindkraft

Foto t v: EU2017EE Estonian Presidency, CC BY 2.0

Inrikes

Sverige sätter mål för konsumtionsbaserade utsläpp

Publicerad 4/7/2022
Annons

På torsdagen tog regeringen emot Miljömålsberedningens delbetänkande där man bland annat föreslår att det klimatpolitiska ramverket ska kompletteras med mål om klimatpåverkan från konsumtion och klimatnyttan från export.

Det var klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) som tog emot Miljöberedningens förslag på en pressträff. Att sätta mål för hur klimatutsläppen från konsumtionen ska minskas såväl inom som utanför landets gränser skulle Sverige bli först i världen med. Samtliga riksdagspartier står bakom förslaget om att konsumtionen ska ned till netto noll senast 2045.

LÄS ÄVEN: Per Bolund: Svenskarna ska rädda klimatet med ändrade vanor

Betänkandet innehåller flera delar och handlar om mål för att minska utsläpp från konsumtionen och för att öka klimatnyttan genom den svenska exporten.

”Pionjäranda”

Miljömålsberedningens ordförande Emma Nohrén är lyrisk.

– Det har varit ett stort och gediget arbete och en pionjäranda. Det finns inget annat land i världen som har gjort det här. Det är mycket glädjande att ha en enig beredning bakom betänkandet, säger hon.

Ifall förslaget antas kan Sverige fortsätta att agera som en förebild så att fler länder följer efter och tar ansvar, menar Nohrén.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1178”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons