Enligt Turkiets president Erdogan är det antal terrormisstänkta kurder som Sverige lovat lämna ut väsentligt högre än de 21 som tidigare kommunicerats. Tidigare siffror har varit 21 för Sverige och 12 för Finland. Men enligt Erdogan finns en överenskommelse om 73 personer enbart från Sverige.

Häromdagen stod det klart att Turkiet inte lägger in sitt veto mot att ge Sverige kandidatstatus för anslutning till Nato. Detta efter att statsminister Magdalena Andersson (S) brutit avtalet med politisk vilden Amine Kakabaveh om stöd till utbrytargrupper till terrorstämplade PKK och i stället lovat Turkiet att helt avveckla det stödet och i stället börja lämna ut terrormisstänkta kurder som gömmer sig i Sverige.

Det har så här långt varit höljt i dunkel mer konkret vad som mer i detalj överenskoms på toppmötet som hölls bakom stängda dörrar i Madrid, Men på en presskonferens på torsdagen meddelar Turkiets president Erdogan att den svenska regeringen lovat utlämna 73 personer som Turkiet anser vara terrorister.

Det är nästan dubbelt så många jämfört med tidigare siffra som angetts för Sverige (21) och Finland (12) tillsammans. Och den nya siffran 73 gäller alltså enbart de som ska utlämnas från Sverige

Vill se Sverige omsätta ord i handling

Erdogan var på presskonferensen tydlig med att man från turkisk sida vill se handling bakom orden efter mötet i Madrid och att löftet om utlämningar hålls. Budskapet var även riktat till Finland men om antalet personer man kommit överens om att få utlämnade därifrån också är högre än tidigare är oklart.

– Vi betonar kraftigt budskapet att vi förväntar oss uppriktig solidaritet från våra allierade, inte bara ord utan också handling. Finland och Sverige måste leva upp till sina löften, annars kommer avtalet inte skickas till det turkiska parlamentet för att ratificeras, klargjorde Erdogan inför de församlade journalisterna.

Den svenska regeringen har ännu inte kommenterat uppgifterna om 73 utlovade utlämningar från Sverige. De går delvis stick i stäv med vad Magdalena Andersson sade i en kommentar på onsdagen då siffran ännu var 21 och ingen med svenskt medborgarskap skulle komma i fråga för utlämning – oavsett man konstateras vara terrorist eller inte.

I det skriftliga dokument som offentliggjorts om utlämningsöverenskommelsen med Turkiet är formuleringarna vaga. Där står att:

”Finland och Sverige kommer att hantera Turkiets väntande deportations- eller utvisningsönskemål av terrormisstänkta snabbt och grundligt, med hänsyn till information, bevis och underrättelseuppgifter som förmedlats av Turkiet och etablera nödvändiga juridiska ramverk för att underlätta utlämningar och säkerhetssamarbeten med Turkiet, i enlighet med europeiska konventionen om utlämningar.”