En ovanligt enhällig riksdag beslutade under söndagen att skicka en beväpnad evakueringsstyrka till Sudan. Beslutet fattades som en reaktion på den allvarliga säkerhetssituationen och kritiska humanitära krisen som landet just nu befinner sig i.

Det var samtliga åtta partier i Sveriges riksdag som idag gav tillstånd att sända en styrka om upp till 400 man till Sudan för att evakuera svenskar och andra icke-sudanesiska medborgare samt ombesörja transport av materiel.

Aron Emilsson (SD) säger till SVT att det är oklart om så många som 400 man kommer att behövas för evakueringen. Håkan Svenneling (V), tror att omkring 150 man kommer att delta i insatsen. Uppgiften är ”mycket farlig och mycket krävande” säger försvarsminister Pål Jonson (M) om insatsen.

Styrka redan på plats

Styrkan, eller åtminstone en del av den, finns redan i närområdet och har under helgen skickats in via tre flygplan från Försvarsmakten. Det visar uppgifter från flygbevakningssidor, men Försvarsmakten vill inte kommentera om det stämmer eller inte.

Guna Graufelds, pressekreterare vid Försvarsmakten, bekräftar att de fått uppdraget av regeringen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har också fått en begäran från Utrikesdepartementet (UD) om att aktivera sin stödstyrka, enligt uppgifter till SVT.  

Oklart när insatsen inleds

För närvarande är det okänt när evakueringsinsatsen kommer att starta, vilken personal som kommer att delta och hur samarbetet med andra länder kommer att organiseras. Riksdagen har satt en tidsgräns för insatsen, som ska avslutas senast den 30 juni.

LÄS ÄVEN: SD-kvinna krigar för Ukraina