Situationen har förvärrats kraftigt på förhållandevis kort tid. Bilden av det lugna och fredliga Sverige har förändrats utomlands.

Enligt en rapport från Polisförbundet som släpptes förra sommaren uppger sju av tio poliser att utsattheten för hot och våld har ökat under de senaste åren.

Under ett seminarium i Almedalen berättar Ulf Johansson, regionpolischef Stockholm, hur kollegor i andra länder förvånas över den svenska situationen.

– Min upplevelse är framförallt att stenkastning och handgranatsangreppen har stuckit ut i Sverige ur ett europeiskt perspektiv, säger Johansson.

Att situationen förvärrats på kort tid bekräftas av Anna Nellberg Dennis, vice ordförande i Polisförbundet.

– Det hot och våld vi ser i dag såg vi inte för tio-femton år sedan. Det har blivit grövre och mer utstuderat. Till exempel att man ligger i bakhåll och kastar sten eller helt oprovocerat hugger någon med kniv. Sverige har haft ett rykte av att vara ett ganska lugnt och fredligt land, den bilden har tyvärr förändrats litegrann. Det är lite speciellt, och vi sticker ut där.

Enligt Nellberg Dennis är att få fram fler poliser nu högsta prioritet följt av att staten och arbetsgivaren står upp för poliskåren ifall det skulle hända någonting.