Sverige utvisar tre ryska diplomater. Det meddelar utrikesminister Ann Linde (S) vid en pressträff idag.

Regeringen kallade till pressträff klockan tolv där utrikesminister Ann Linde berättade att den ryske ambassadören informerats om utvisningarna.

– UD har beslutat att utvisa tre ryska diplomater som inte arbetar i Sverige i enlighet med Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser, förklarade Linde.

Tiotal ryska spioner

Bakgrunden till utvisningsbeslutet är att ett tiotal ryska diplomater påstås arbeta som spioner i Sverige. Det saknas exakt siffra, men enligt Säkerhetspolisen agerar ”var tredje” rysk diplomat som spion i Sverige. Enligt Utrikesdepartementet finns 35 ryska diplomater i Sverige.

LÄS ÄVEN: Tyska ambassaden till Ryssland: ”Vi är typ experter på nazism”

Linde svarar på en direkt fråga att utvisningarna inte främst beror på kriget i Ukraina, utan på att de tre diplomaterna ägnat sig åt spioneri istället för diplomati.

– De har bedrivit illegal underrättelseverksamhet i Sverige, säger hon.

Dussintals utvisade diplomater

Sverige är inte det enda västlandet som sparkar ut ryssar. Danmark meddelar även de idag att de utvisar 15 ryska diplomater.

Tyskland hotade igår att utvisa 40 ryska diplomater medan Frankrike har sagt att de utvisar 35. Även Tjeckien, Irland och Belgien har meddelat att de utvisar diplomater och ambassadpersonal, medan Litauen till och med utvisat den ryske ambassadören.

Ryssland har varnat för att de kommer svara ”symmetriskt” på västvärldens utvisningar av ryska diplomater och ambassadpersonal.

LÄS ÄVEN: Tidigare ambassadören i Ryssland: DÄRFÖR kommer Putin INTE anfalla Sverige