teddy-svalov

Teddy Nilsson (SD) tar över som kommunstyrelseordförande i Svalöv.

Inrikes

Sverigedemokraterna tar makten i Svalöv

Publicerad 6/5/2019
Annons

Efter ett utdraget förhandlande står det nu klart att SD tar över styret i skånska Svalöv. Partiet blev störst i valet med 31 procent av rösterna och får nu aktivt stöd från M och KD och passivt dito av L för att styra kommunen.

Den som nu tar över posten som kommunstyrelseordförande blir Sverigedemokraternas Teddy Nilsson som emellertid är lite försiktig med att ta ut segern i förskott.

– Vi är väl inte riktigt där än, tidigast den 17 juni kan det bli aktuellt, säger Teddy Nilsson i en kommentar till Expressen/Kvällsposten.

Det är det datum då nästa fullmäktigemöte ska hållas och ett flertal av de viktigaste posterna i kommunfullmäktige, kommunstyrelser, utskott och nämnder tillsättas. Nilsson hoppas att ett stort antal av dessa skall bli Sverigedemokrater.

Efter valet i höstas tog Alliansen makten i kommunen men det samarbetet sprack i våras och sedan dess har förhandlingar förts för att få till stånd ett nytt styre som en majoritet kan ställa sig bakom. Så har nu skett i och med att M och KD gett sitt aktiva stöd till SD medan L förklarat sig villiga att medverka passivt genom så kallat valtekniskt samarbete.

SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, säger i en kommen tar att han gläds åt att partiet nu tar makten i Svalöv och berömmer Teddy Nilsson för att ha byggt ett brett förtroende i kommunen som möjliggjort ett stöd hos andra partier för detta.

L- och C-kritik från riksdagen
Tongångarna på riksplanet från SD:s samarbetspartiet i Svalöv är betydligt mindre glädjefyllda. Att Liberalerna lokalt medverkar till att låta det parti styra som flest invånare i Svalöv röstat på har väckt ont blod centralt hos partiets partisekreterare Maria Arnholm. I ett mejl till TT skriver hon att det inte finns någon ursäkt för agerandet:

”Sverigedemokraterna är ett högerpopulistiskt parti och liberalismens huvudmotståndare. Den politiska situationen i Svalöv är förvisso komplicerad, men det är absolut ingen ursäkt för att medverka till att Sverigedemokraterna får politisk makt. Det Liberalerna har bidragit till i Svalöv är fel och djupt beklagligt.”

Centerns partisekreterare Michael Arthursson är också starkt kritisk, trots att hans parti inte ingår i överenskommelsen. Att Svalövs största parti får inflytande ser han som ”djupt problematiskt”, i synnerhet som detta nu hänt i så många som fyra av landets 290 kommuner – förutom Svalöv även Sölvesborg, Hörby och Bromölla.

”Det är djupt olyckligt att Sverigedemokraterna nu ges makten i ännu en kommun, Svalöv. Obegripligt att Moderaterna och Kristdemokraterna med stöd av L väljer ett organiserat SD-samarbete före Alliansen. Det är ytterligare en kommun där Sverigedemokraterna styr och det ser vi som problematiskt.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
419Regering föreslår masslakt av kor för att uppnå klimatmål
Annons