mjolk-kor-istock

iStock-bild

Inrikes

Sverigedemokraternas lantbrukspolitik hyllas av LRF

Publicerad 11/25/2022
Annons

Med en känga till de tidigare röda och rödgröna regeringarnas misslyckade energipolitik skriver ett antal sverigedemokrater i riksdagens miljö- och jordbruksutskott om hur energipriserna drabbar det svenska jordbruket och i förlängningens Sveriges självförsörjningsgrad på baslivsmedel som utgör en viktig del av landets totalförsvar. Debattartikeln får tummen upp av LRF som annars står Centern nära.

Nedlagd kärnkraft, Ukrainakrigets förändringar i synen på rysk gas och tvingande EU-regler är några av de faktorer som fått elpriserna att skena, något som drabbar elintensiva delar av livsmedelsproduktionen hårt. Höga punktskatter och hög reduktionsplikt gör samtidigt drivmedelspriserna extremt höga, något som även det slår hårt mot jordbruket.

Många svenska lantbrukare klarar inte kostnadsläget och när livsmedelspriserna ökar minskar konsumenternas motivation att handla svenskproducerat, vilket drabbar de svenska livsmedelsproducenterna osv i en accelererande ond cirkel. Det drabbar sysselsättningen i Sverige men äventyrar också den svenska beredskapen när självförsörjningsgraden sjunker.

Vill stärka svenskt lantbruk med rad åtgärder

Sverigedemokraterna föreslår en rad åtgärder som man hoppas få med sig både regeringen och oppositionen på då det råder stor politisk enighet om att jordbruket i Sverige ska öka, inte minska.

Man vill bland annat att Sverige återupptar inhemsk produktion av konstgödsel. Idag importeras den till stor del från Ryssland. Man vill också stimulera den inhemska livsmedelsproduktionen genom en ökning av den offentliga upphandlingen av svensk mat i kommunernas och regionernas verksamheter.

Vidare vill man vidta åtgärder för att minska det svenska jordbrukets kostnader och, om inte det räcker, göra riktade budgetåtgärder för stöd till jordbruket. Regelkrånglet är också något som behöver ses över, anser man.

Slutligen vill partiet se en intensifierad information till medborgarna om vikten av att handla svenskt för att upprätthålla ett starkt svenskt jordbruk.

Det är upp till oss allihop att tänka efter när vi köper vår mat. Vill vi gynna landsbygden, human djurhållning, låg giftanvändning liksom miljö och klimat? I så fall ska vi köpa svenskproducerad mat” avslutar de tre sverigedemokratiska riksdagsledamöterna Mats Nordberg, Staffan Eklöf och Martin Kinnunen som också sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott sin debattartikel i tidningen Land.

SD hyllas av LRF

Sverigedemokraternas artikel får tummen upp av Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), en organisation som annars har starka kopplingar till Centerpartiet. Förbundets avdelning LRF Mjölk komplimenterar SD för ambitionen att öka den svenska livsmedelsproduktionen.

Man påtalar behovet av detta är stort då Sverige är självförsörjande på mjölk och relaterade produkter till endast 70 procent. ”Det behövs fler mjölkbönder för en trygg livsmedelsförsörjning” slår man fast.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
739Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons