Screen Shot 2018-10-09 at 23.25.55 (1)

Bild: Ekonomifakta.se

Inrikes

Sveriges BNP per capita utvecklas sämst i hela EU

Publicerad 10/9/2018
Annons

Regeringen hävdar att det går bra för Sverige och lyfter fram BNP-tillväxten. Men ny statistik visar istället att BNP per capita, det relevanta måttet, sätter Sverige på en sistaplats i EU.

I slutet av september skrev Morgan Johansson, justitieminister under förra mandatperioden, att det ”går bra för Sverige” och hyllade Sveriges BNP-tillväxt:

SCB-rapporten som Johansson refererade till talade om BNP-tillväxten, men inte BNP per capita, som är det egentliga måttet på hur bra det går för ett land.

Tillväxt mäts bäst med BNP per capita
Nationalekonomen Tino Sanandadji påpekade detta redan 2015 då han skrev att ”Nationalekonomer mäter tillväxt i välstånd med BNP per capita”. I artikeln kritiserade Sanandadji de som hänvisar till BNP men undviker att tala om BNP per capita.

I ett Facebook-inlägg i somras tog han återigen upp kritiken:

Är det bra siffror? Bluffen att det går bra för Sverige bygger på dagistricket att räkna in befolkningsökning, trots att ekonomer vet att välstånd mäts med BNP per invånare.

Sverige sämst i EU
Internationella valutafonden, IMF, publicerade idag en ny prognos över den ekonomiska utvecklingen i världen, enligt Ekonomifakta. Globalt skrivs tillväxten ned en aning jämfört med förra prognosen. För Sveriges del bedöms BNP-tillväxten per capita hamna på 0,7 procent i år vilket i så fall skulle vara lägst i hela EU.

Årets låga tillväxt följer dessutom ett dåligt 2017, då Sverige hade den näst lägsta BNP per capita-tillväxten bland EU-länderna.

Även om IMF för åren 2019 och 2020 tror att tillväxten per capita ökar något för svensk del ser vi ändå ut att tillhöra bottenskiktet bland EU-länderna.

Den svaga trenden i BNP per capita-tillväxt som Sverige haft de senaste tio åren verkar alltså hålla i sig.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons