gustav ii adolf

Foto: National Trust / Public domain.

Inrikes

Sveriges Radio: Gustav II Adolf startade trettioåriga kriget

Publicerad 7/23/2020
Annons

I ett reportage Kulturnytt i P1 sände på onsdagen tar man upp vandaliseringen och avlägsnandet av statyer i samband med de vänsterextrema upploppen i USA och Storbritannien. Krav som även framförts i Sverige. I reportaget påstår man att Gustav II Adolf var den som startade trettioåriga kriget.

I Humlegården i Stockholm frågar man människor om statyn av Carl von Linné och lyckas hitta en person som vill att aktivisten Greta Thunberg ska adderas.

– Jag delar inte alla åsikter som Greta Thunberg har, men som ett manifest för att vi måste ta krafttag för klimatet så kanske det skulle vara något.

I Umeå intervjuar man en kvinna om statyn av Gustav II Adolf ”som startade trettioåriga kriget”.

– Principiellt så tycker jag att inte att det ska stå gamla vita män som inte har varit annat än terrorister och förtryckare som statyer. Men jag har liksom vant mig vid den här gubben …

Fakta

Sverige och Gustav II Adolf ingrep i det trettioåriga kriget 1630 – tolv år efter att det startat.

”Lejonet från Norden” anses vara en av världshistoriens främsta fältherrar då han förnyade krigskonsten vilket även gjort honom känd som ”den moderna krigföringens fader”.

Han stupade i strid under slaget vid Lützen den 6 november 1632 och hedrades året därpå av Sveriges riksdag med namnet Gustav Adolf den store.

LÄS ÄVEN: Afrosvenskar kräver att statyer av svenska kungar tas bort

Uppdatering: Senare på torsdagen har SR rättat artikeln och lagt in följande text:

I en tidigare version av inslaget påstods felaktigt att Gustav II Adolf startade 30-åriga kriget. Det hade dock pågått i 12 år innan Sverige involverade sig.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
839Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons