svar-till-medierna-feature

Nadim Ghazale och Johan Cedersjö från ”Medierna”. Youtube/Twitter

Ledare

Sveriges radios ”Medierna” sprider osanningar om Samnytt

Publicerad 9/16/2023
Annons

Statsradions program ”Medierna” publicerar under lördagen ett inslag om Boråspolisen Nadim Ghazale och det avslöjande Samnytt gjorde om honom under veckan. Tyvärr innehåller programmet grova och osanna anklagelser mot Samnytt och våra medarbetare.

I radioinslaget antyds att Samnytt, som av statsradion anklagas för att vara ”högerpopulistisk”, överdrivit rapporteringen om vad som hände vid trafikstoppet i augusti. Det är inte sant. Alla uppgifter i publiceringen kommer från en väl insatt poliskälla. Vi har själva inte lagt till något eller ”dragit på”, som ”Medierna” påstår. Poliskällans utsaga styrks av officiella handlingar som Samnytt tagit del av.

LÄS HELA SAMNYTTS AVSLÖJANDE: AVSLÖJAR: Nadim Ghazale körde för fort – slapp straff

Efter vår publicering har Borås tidning och Sveriges radios P4 Sjuhärad gjort egna publiceringar. Båda har var för sig hävdat att de har egna källor som styrker händelsen. Möjligen har Samnytt bättre insatta källor än de båda lokalredaktionerna har, och har därför kunnat återge fler detaljer.

Dessutom har Ghazale efter vår publicering vitsordat de centrala delarna av artikeln: Att han stoppades av en polisbil, även om han inte velat svara på vad trafikstoppet berott på. Till ”Medierna” säger han att han inte minns interaktionen med de poliser som stoppade honom, han har ”ingen aning” om han körde för fort och han ”tittade inte på hastighetsmätaren”. Han anser vidare att det är polispatrullens ansvar att veta om han kört för fort.

”Medierna” har dessvärre inte sökt Samnytt för bemötande av de grundlösa anklagelser mot vår redaktion och våra medarbetare de sprider i etern. Vi beklagar det. Vi hade önskat att även statsradions medarbetare följt de pressetiska reglerna.

Samnytt har, till skillnad från Sveriges radio, varit noga med att låta alla parter komma till tals i Ghazale-händelsen. Vi har pratat med flera källor inom Polismyndigheten samt anställda på polisens Särskilda utredningar. Vidare har vi intervjuat Lena Kastlund, den chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren som fattade nedläggningsbeslutet, och till och med Sveriges radios lokale kanalchef David Svanberg.

Vi har även försökt intervjua Nadim Ghazale, men avstod ytterligare kontaktförsök när det klargjordes från hans håll att de var oönskade. Ghazale har efter det blockerat flera av våra och våra medarbetares konton i sociala medier.

Möjligen kan ”Mediernas” påhopp på Samnytt ses som ett led i den krishantering statsradion nu ägnar sig åt sedan de utsatts för politisk press från Nadim Ghazale och de makthavare som slutit upp runt honom.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Nadim Ghazale körde för fort – slapp straff

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350 eller klicka här för övriga alternativ.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons