cilla-benko-sr
Inrikes

Sveriges Radios vd erkänner att man rekryterar baserat på etnicitet – DO-anmäls

Publicerad 9/28/2020
Annons

Nyligen gick fyra anställda på Sveriges Radio ut i ett gemensamt upprop mot påstådd rasism inom public service-bolaget. När SR:s vd Cilla Benkö sedan intervjuades i Svenska Dagbladet uppgav hon att man anställt bland annat baserat på etnicitet, kön och ekonomisk bakgrund. Nu anmäls Benkö till diskrimineringsombudsmannen.

Det var för en dryg vecka sen som nyheten om uppropet på SR spreds. De fyra anställda hävdade bland annat att Sveriges Radio ägnar sig åt att att negativt särbehandla, förminska och osynliggöra journalister på grund av deras utländska ursprung.

När Cilla Benkö för ett par dagar sen intervjuades i Svenska Dagbladet om den påstådda rasismen sa hon att man ser allvarligt på att det finns medarbetare på SR som inte känner sig “sedda och lyssnade på”.

– SR är inte ett rasistiskt företag och vi har inte rasistiska medarbetare. Vi rekryterar från faktorer, och plockar ut den bästa för jobbet för stunden. Ibland är etnicitet en avgörande faktor, ibland kön, ibland ekonomisk bakgrund, ibland om man kommer från stad eller landsbygd.

Uttalandet har fått stor uppmärksamhet där många frågar sig hur detta har gått till och vilka det är som rekryterats på dessa grunder.

Då rekrytering baserat på etnicitet och kön är olagligt har Sveriges Radio nu anmälts till DO av Åsa Tallroth, 1:a vice ordförande för Medborgerlig Samling (MED), tillsammans med partikamraten Anna Danieli.

I helgen berättade frilansjournalisten Joakim Lamotte om sina upplevelser av hur det fungerar när man kvoterar in personer baserat på annat än kompetens.

Han vittnar om hur man anställt personer från förorten utan utbildning eller erfarenhet som fått ”driva runt och härja fritt på redaktioner, medan andra tvingats arbeta dubbelt så hårt för att jobbet skulle bli gjort”.

Lamotte berättar även om hur man på barnredaktionen varit så ivriga att få med icke-vita barn att dessa i stället kommit att utgöra majoriteten.

Mycket av denna kvotering och inkompetens gäller framför allt P3, en kanal som brukade ha stor genomslagskraft bland unga. Kanalen är densamma som SD-ledaren Jimmie Åkesson för ett par år sen kallade ”vänsterliberal smörja”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons