cilla benkö

Foto: Johan Lange from Stockholm, Sweden, CC BY-SA 2.0

Inrikes

Sveriges Radios vd hyllar public service: ”Sverige mår bäst av en gemensam verklighet”

Publicerad 11/19/2020
Annons

I en uppmärksammad debattartikel publicerad på torsdagen skriver SR:s vd Cilla Benkö tillsammans med programdirektör Björn Löfdahl att svensk public service tillhör ”starka, breda, oberoende och opartiska medier”.

Benkö pekar ut USA som ett skräckexempel där medierna varit polariserade inför valet. Vad som saknas där menar hon är ”en motsvarighet till den starka och oberoende public service som finns i Sverige och på flera håll i världen – och som bidrar med opartiska nyheter och ett trovärdigt innehåll som når en stor och bred publik, där många olika röster och åsikter kommer till tals”.

Vidare menar hon att forskning visar att ”starka och oberoende public service-medier gynnar demokratier, genom ett större samlat utbud av nyhets- och samhällsjournalistik och med medborgare som kan mer om politik och samhället i stort”.

Visst kan det finnas plats för medier med tydliga politiska inriktningar även när det gäller nyhetsrapporteringen, men en sådan framväxt får inte ske på bekostnad av en stark opartisk nyhetsförmedling. Få önskar sig nog en rapportering inför kommande val i Sverige liknande den vi nu har sett i USA.

Tvärtom mår det demokratiska samhället bäst av en gemensam verklighet, med gemensamma nyhetsförmedlare, där vi kan ta del av andras åsikter – även om vi inte håller med.

Starka, breda, oberoende och opartiska medier bör vara lika självklara som att journalistikens roll inte är att tala om för människor vad de ska tycka. 

Reaktionerna blev allt annat än lika lyriska som Benkö:

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1049Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons