svt-anmals-feature

Foto: Faksimil SVT/Christian Peterson

Inrikes

SVT anmäls för grova hot-anklagelser mot högerstudent

Publicerad 9/11/2023
Annons

Insikt 24-profilen och högerdebattören Christian Peterson anmäler Sveriges television till den så kallade granskningsnämnden. Anledningen är grova anklagelser mot honom som statstelevisionen spridit.

Christian Peterson påbörjar under hösten en kurs på Karlstad universitet. Peterson menar själv att hans kursdeltagande är en del av en journalistisk granskning av innehållet kursen ”Interkultur: Ras och vithet i Sverige”, samt av den ansvarige docenten, flerfaldigt brottsdömde tidigare vänsterextremisten Tobias Hübinette.

”Har varit hotfull”

Hübinette väljer att sjukskriva sig efter första undervisningstillfället, som hålls på distans. Han anser sig trakasserad av Petersons närvaro på kursen, något som Samnytt tidigare skrivit om. Bland annat genom att Peterson flera gånger uppmärksammar sitt deltagande på kursen i sociala medier.

Faksimil

– Allt eftersom tiden gick trappades det han skrev upp. Det blev allt mer en fråga om att kartlägga och skriva väldigt nedsättande saker, sade Hübinette till Samnytt förra veckan.

LÄS MER: Vänsterforskare sjukskriven efter konflikt med kritisk student – ”Skriver väldigt nedsättande”

Nu hävdar dessutom Sveriges television att Christian Peterson ”har varit hotfull och trakasserat Hübinette”. Påståendet framförs i ”Morgonstudion” under måndagen tillsammans med andra anklagelser riktade mot den tidigare vithetsstudenten.

I inslaget intervjuas utbildningsminister Mats Persson (L). Han säger att regeringen nu vill göra det lättare för lärosätena att stänga av sådana som Christian Peterson.

– Vi tittar på frågan om det på ett tydligare sätt går att ge lärosätena rätt att stänga av elever som beter sig på ett moraliskt orimligt sätt och förstör för alla andra, säger statsrådet.

Falska anklagelser

Christian Peterson menar att de anklagelser SVT sprider om honom är ogrundade. Inte minst påståendet att han ”har varit hotfull mot Hübinette”.

Han berättar att en inställsam ”researcher” på statstelevisionen mejlade honom innan inslaget sändes, men att hans svar aldrig togs med i tv-inslaget. SVT:s agerande, att inte låta en namngiven part bemöta anklagelser eller kritik, bryter mot de pressetiska reglerna.

Faksimil

– Vänsterliberal media har beställt den här så kallade kritiken, men jag har ändå svarat på den trots att jag tycker att det är absurt att jag ska svara på deras egna beställningsjobb, säger Christian Peterson till Samnytt.

Han tycker också att det är fel av statstelevisionen att inte ta med något alls om Hübinettes bakgrund, eller att hans syfte med att söka till kursen var att granska den.

Anmäls till Granskningsnämnden

Christian Peterson har nu valt att anmäla statstelevisionen till ett annat statligt organ: Granskningsnämnden vid Myndigheten för press, radio och tv. Detta för att om möjligt se om de gör en annan bedömning än sina skatteavlönade kolleger på Gärdet.

– Jag vet hur etablissemangsmedia hänger ihop med makten, så jag har svårt att se att det blir någonting. Men det är ganska uppseendeväckande att de inte låter mig komma till tals. Det har varit genomgående i all rapportering om det här, säger han.

Samnytt har sökt Charlotta Friborg som är ansvarig utgivare för Morgonstudion. Hon låter hälsa via en växeltelefonist att hon inte vill svara på Samnytts frågor.

LÄS MER: Vänsterforskare sjukskriven efter konflikt med kritisk student – ”Skriver väldigt nedsättande”

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
816Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons