Faksimil Facebook

SVT censurerade att tågknuffaren i Frankfurt var från Afrika

Igår rapporterade Samhällsnytt om hur en man från Eritrea med dödlig utgång knuffade en 8-åring framför ett tåg. I tyska och engelska tidningar beskrivs gärningsmannens ursprung öppet som av ”afrikansk härkomst” eller ”eritrean” men i SVT:s rapportering utelämnas detta helt.

Flera spår fick igår stängas av på centralstationen i den tyska staden Frankfurt efter att en man knuffat ned en kvinna och hennes 8-årige son på spåren framför ett tåg under gårdagen. Pojken avled omedelbart när han kördes över av tåget medan kvinnan överlevde och fördes till sjukhus med ambulans.

LÄS MER: Åttaårig pojke död efter att ha knuffats framför tåg av migrant

Tyska tidningar redovisade helt öppet gärningsmannens bakgrund. Exempelvis skrev ansedda Bild följande:

Även den tyska tidningen Welt beskrev gärningsmannen som ”eritrean”.

SVT censurerar
Men i SVT:s rapportering av fallet valde man att utelämna informationen om gärningsmannens ursprung. Istället beskrivs han som ”en man i 40-årsåldern”.

Detta trots att även BBC, som SVT alltså själv hänvisar till, beskriver mannen som ”eritrean”:

SVT beskriver ”vit” gärningsman
Ibland har SVT dock inga problem att göra en närmare beskrivning. I fallet med skjutningen i San José, som också inträffade igår, beskrevs gärningsmannen som en ”vit man i 30-årsåldern” (1h59min in i inslaget på SVT Play).

Detta uppmärksammas även på Twitter:

LÄS ÄVEN: Invandrargäng kastade tyska ungdomar framför tåg – två döda

Samhällsnytt söker statstelevisionens reporter Alexandra Lönnroth för en kommentar.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.